Yapay zeka bu zamanlarda yeni bir iş peşinde, birkaç piksel noktasının oluşturduğu gerçek yüzlerin fotoğrafını ortaya çıkarıyor. Bunu yaparken orijinalinde olmayan yüz hatları ve kirpik bile ekleyebilir.
Konuya giriş yapmadan önce, bunun bulanıklık giderici ters piksel olduğunu düşünmeyin çünkü bu fotoğraftaki pikseller yapay zeka ürünü ile oluşturuluyor yani gerçek insan değil.
Duke Universitesi Bilgisayar Bilimcisi Cynthia Rudin, “ Daha önce hiç bu kadar detaylı bir çözümleme yapan süper çözümlenmiş bir görüntü görmemiştik” diyerek durumu özetlemektedir.
PULSE arka planda; bulanık bir görüntü ile başlayıp her bir pikseli ayrıntı olarak ekleyip eşini bulmak yerine, pikselleştiğinde oluşan bulanık bir görüntüden fotoğrafa gitmeye çalışır.
Sistem, her ikisi de aynı fotoğraf dizininde eğitilmiş iki sinir ağını içeren rakip ağ veya GAN’dan yararlanır. Biri yüz üretirken diğeri yüzün yeterince gerçekçi olup olmadığına karar verir. Araştırmacılar bu sayede belirsiz alanlara sahip birkaç görüntü elde edebilirler.
Sistemin başarısının bir kısmı, gerçek görüntü yerine orijinaline küçülecek bir görüntü arama şekline bağlıdır. Bir eşleşme bulana kadar tüm seçenekleri test eder. Bunun gibi GAN’lar gün geçtikçe karmaşıklaşıyor ve bu halde yaygınlaşmaya devam ediyor. Nvidia bunun bir örneğidir.
Görüntüler mevcut yüzleri yeni bir şeye dönüştürmek üzere oluşturulur, aynı pikselden birden fazla yüz elde etmek için veya ağaç kedi gibi bambaşka görüntüleri elde etmek için kullanılır.