Dünyanın en prestijli tıp yayınlarından JAMA Network Open’da yayınlanan bir araştırmaya göre yapay tatlandırıcı içeren işlenmiş gıdalar depresyona sebep oluyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yapılan bir araştırmaya göre, işlenmiş gıdalar ve özellikle içerisinde yapay tatlandırıcı kullanılan paketli ürünler fiziksel sağlı bozmanın yanı sıra depresyona da sebep oluyor.
Yeni yapılan bir araştırmaya göre suni malzemeler içeren yapay tatlandırıcıların insanın sinir sistemine etki ettiği ve zihinsel açıdan olumsuz sonuçlar doğurduğu kaydedildi.
Bilim insanları özellikle yüksek derece işlenmiş gıdaların depresyon vakalarını hızla artırdığını ve halk sağlığı açısından tehlike arz ettiğini ifade ediyor.
Yapay tatlandırıcılar ve depresyon arasındaki bağlantı
Söz konusu araştırma ABD’nin en prestijli eğitim kurumlarından Harvard’ın Halk Sağlığı Okulu’nda gerçekleştirildi. 14 yıl boyunca 30 bin kadının sağlık durumunu takip eden araştırma görevlileri, Kadın Hastanesi ile işbirliği yaptı. Sonuçlar JAMA Network Open dergisinde yayınladı.
Peki ama yüksek derece işlenmiş gıdalar tam olarak nedir ve nasıl tanımlanır?
Çalışmalarını İngiltere’nin başkenti Londra’da sürdüren beslenme uzmanı Clarissa Lenherr, Euronews Next’e verdiği röportajda işlenmiş gıdalarla, yüksek derece işlenmiş gıdalar arasındaki farkı şöyle özetliyor.
“İşlenmiş gıdalar orijinal besin özelliklerinin çoğunu hala koruyabilir. Dondurulmuş sebzeler, konserve fasulye ve fıstık ezmesi gibi paketli ürünler az işleme tabi tutulur. Besin değerleri azalsa da öz yapılarını korurlar.”
“Ancak ‘aşırı işlenmiş gıdalar’ genellikle çok sayıda katkı ve yapay içerik maddesinin eklenmesiyle çok daha kapsamlı bir işleme tabi tutulur. Bunlar genellikle doğal öz yapılarından çok farklıdır. Son derece lezzetli, hızlı ve pratik şekilde tüketilebilmeleri için tasarlanmıştır.”