Yeni bir çalışma, Y ve X kuşaklarının 17 kanser türüne yakalanma olasılığının eski kuşaklara kıyasla daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Lancet Public Health dergisinde yer alan çalışmada, kanserojen maddelere ve diğer risk faktörlerine maruz kalmanın günümüzde geçmişe kıyasla daha fazla olduğu belirtildi.
Amerikan Kanser Derneği (American Cancer Society – ACS) ve Kanada’daki Calgary Üniversitesi’nden araştırmacılar, yaklaşık 24 milyon kişide 34 kanser türüne ilişkin insidans verilerini ve 1920 ile 1990 yılları arasında doğan 7 milyondan fazla kişide 25 kanser türüne ilişkin ölüm verilerini analiz etti.
İnsidans risk altındaki sağlam kişilerin belirli sürede, belirli bir hastalığa yakalanma olasılığını gösteren ölçüt olarak kullanılıyor.
Araştırmacılar, 1990 doğumluların önceki nesillere kıyasla çok daha yüksek kanser oranlarına sahip olduğunu, en düşük oranlara sahip gruplara kıyasla yumurtalık kanseri insidansının yüzde 12, endometrial kanser insidansının ise yüzde 169 daha yüksek olduğunu tespit etti.
1990 grubunda ayrıca ince bağırsak, tiroid, böbrek ve renal pelvis ve pankreas kanserleri için 1955 grubuna kıyasla iki ila üç kat daha yüksek insidans oranları görüldü.
Genç kuşaklar arasında çoğu kanser türü için ölüm oranları düşerken ya da sabit kalırken, gençlerin endometriyal kanser, kadınlarda karaciğer ve safra yolları kanseri, testis ve kolorektal kanserlerden ölme olasılığı “baby boomers” adı verilen kuşağa kıyasla daha yüksek olduğu belirtildi.
Çalışmanın yazarı ve ACS’nin gözetim ve sağlık eşitliği bilim ekibinin başkan yardımcısı Ahmedin Jemal yaptığı açıklamada, Y kuşağı ve X kuşağı arasındaki yüksek oranların ABD’deki kanser yükünü arttırmaya devam edeceğini ve “hastalığa karşı onlarca yıllık ilerlemeyi durduracağını veya tersine çevireceğini” söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization – WHO) göre, 2022 yılında yaklaşık 20 milyon kişiye kanser teşhisi konuldu ve 9,7 milyon kişi hayatını kaybetti.
En yaygın türleri arasında ise akciğer kanseri, kadınlarda meme kanseri, kolorektal kanser, prostat kanseri ve mide kanseri vardı.
Bilim insanları genç nesillerin bazı kanserler açısından daha yüksek risk altında olduğunu zaten biliyordu, ancak son çalışma listeye sekiz yeni kanser türü daha ekledi.
Araştırmacılar, kanser seviyelerinin genç nesiller arasında neden daha yüksek olduğunu tam olarak açıklayamasa da, bunun kısmen çocukluk veya genç yetişkinlik dönemindeki risklerden kaynaklandığını belirti.
Olası nedenler arasında çevresel toksinlere maruz kalma, obezite, hareketsiz yaşam tarzları, doymuş yağ ve aşırı işlenmiş gıdalar bakımından yüksek sağlıksız diyetler ve kötü uyku alışkanlıkları yer alıyor.