TMO’dan Hububat Hamlesi

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), hububatta yaşanan fiyat hareketlerini önlemek ve piyasa istikrarını sağlamak için bir dizi tedbir aldı.

TMO’dan yapılan açıklamaya göre, kurum, 2017/18 hasat döneminde üreticilerden 2 milyon 50 bin ton buğday, 205 bin ton mısır olmak üzere 2 milyon 255 bin ton hububat aldı, karşılığında üreticilere 2 milyar liranın üzerinde ödeme gerçekleştirdi.

Hasat döneminin bitmesiyle stoklarda bulunan toplam 2,9 milyon ton ürün bir önceki yılın fiyatı seviyelerinde bütün kullanıcılara satışa açıldı. Satışlarda hiçbir sınırlama yapılmadı.

Son günlerde Döviz kurlarında yaşanan artışlar yanında özellikle Karadeniz havzasındaki lojistik maliyetinde meydana gelen yükselmenin, faaliyet alanına giren ürünlerin piyasa fiyatlarında hareketlenmeye neden olduğu belirtilen açıklamada, “Başta hububat olmak üzere görev alanına giren ürünlerde piyasa fiyat istikrarını sağlamakla görevli Kurumumuz yaşanan bu gelişmelerden söz konusu ürünleri kullanan sanayicilerimiz yanında özellikle bu ürünleri tüketen 80 milyon tüketicimizin olumsuz etkilenmemesi için her türlü tedbiri almaya devam etmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Tedbirler

Açıklamada, bu kapsamda atılan ilave adımlar şöyle sıralandı:

– Halen stoklarda bulunan 2,1 milyon ton buğdayın bütün kullanıcılara sınırlama olmadan satışına devam ediliyor. İthalat bağlantısı yapılan 335 bin ton yüksek kaliteli buğdayın satışına da aralık ayı itibarıyla başlanacak, satış fiyatlarımız kısa sürede açıklanacak.

– Stoklarda bulunan 60 bin ton arpa 770 lira/ton gibi makul bir fiyata besicilere ve yem sektörüne tahsis edildi, teslimler sürüyor. İlave bağlantısı yapılan 45 bin ton arpanın satışına da önümüzdeki ay devam edilecek.

– Stoklardaki 215 bin ton mısırın 10 bin tonu 800 lira/tondan kullanıcılara tahsis edildi, teslimat çalışmaları devam ediyor. Kalan 205 bin ton yerli mısır ile ithalat bağlantısı yapılanlar da dahil toplam 410 bin ton mısırın satışına önümüzdeki haftadan itibaren başlanacak.

– Stoklarda yer alan 10 bin ton çeltiğin 2 bin 50 lira/ton fiyattan kullanıcılara satışına başlandı. İlave bağlantısı yapılan 7 bin ton çeltik ve 5 bin ton pirincin makul fiyatlarla satışına da önümüzdeki günlerde başlanacak.

Sırada bakliyat var

Kurumun son günlerde yaşanan gelişmelere bağlı olarak oluşabilecek her türlü spekülatif hareketi önlemek ve piyasa fiyat istikrarını sağlamak için halen kullanabileceği toplam 2 milyon ton ithalat yetkisi bulunduğuna işaret edilen açıklamada, vergi düzenleme dahil her türlü önlemin en hızlı şekilde alınması için bütün imkanların seferber edildiği vurgulandı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Görev alanımıza giren ürünlerle un, ekmek, makarna, pirinç, bulgur gibi gıdaların fiyat açısından 80 milyon tüketicimizi olumsuz etkilememesi için gerekli önlemler alınmakta olup yakın bir tarihte bakliyat için de devreye girilecektir. Bu hususun özellikle kullanıcılar tarafından yakın takip edilmesi menfaatlerine olacaktır. Piyasa fiyatlarında hareketlenmelerin yaşandığı son günlerde bütün paydaşlarımızın sağduyulu hareket etmesi ve Kurumumuz ile yakın istişare içinde bulunması milli menfaatlerimize uygun olacaktır.”

Kaynak: Bloomberg HT

Bu Yazıyı Paylaşın