Testleri Yarım Kalan Alzheimer İlacının İşe Yaradığı Ortaya Çıktı

7 ay öncesinde klinik denemeleri durdurulan ve işe yaramadığı düşünülen bir Alzheimer ilacına dair yapılan, yeni analiz sonucu ilacın Alzheimer’ı yavaşlattığı anlaşıldı. İlacı geliştiren Biogen firması ilaca FDA onayı almak için harekete geçiyor.

Aducanumab adı verilen antibadi tedavisinde beyinde biriken amiloid beta protein hedefleniyor. Durdurulan klinik çalışmalardan sonra yeni gelen bir veri ışığında, ilacın erken dönem Alzheimer hastalarında yüksek dozlarda kullanıldığında kognitif(bilişsel) bozunmayı azalttığı anlaşıldı.

“Bu alanda oyunu değiştirecek ilaç bu olabilir. Aducanumab Alzheimer hastalığını modifiye eden ilk onaylanmış ilaç olabilir.,” diyor Alzheimer Derneği bilimsel direktörü Rebecca Edelmayer.

FDA tarafından bazı semptomları hafifleten bir çok ilaç olsa da, son 16 yıldır onaylanan yeni bir ilaç olmadı. Fakat bu yeni ilaç belki de ilk tedaviye yönelik ilaç olabilir.

İlaç üretici Biogen aducanumab alan hastalarda “hafıza,oryantasyon ve konuşma gibi çok önemli bilişsel ve fonksiyonel gelişmeler olduğunu” ifade ediyor.

Ayrıca günlük yaşamda finansal hesap yapma,sosyalleşme ve yolculuk yapma gibi bağımsız aktivitelerde yararlar sağladığı belirtiliyor.

Eğer aducanumab onaylanırsa, Alzheimer hastalığına dair klinik bozulmayı azaltan ilk tedavi olacak. Ayrıca, amiloid betayı yok etme veya azaltmaya dair teoriyi destekleyen etkili bir yaklaşım olacak.

Sıradaki diğer tedaviler ise enflamasyon, bağışık sistemi,kan damarları ve sinaptik hücre sağlığını hedefliyor. Uzmanlar hastalığa dair etkili tedavinin birkaç tedavinin kombinasyonuyla olabileceğini söylüyor.

Normalde yarım kalan klinik çalışmalarda birkaç hasta yüksek dozda ilaç almıştı. İşte bu hastalarda iyileşme görüldü.

Firma 2020’de FDA onayı alabileceğini düşünüyor.

Umarız bu ilaç sonunda Alzheimer hastaları için umut ışığı olur.

Bu Yazıyı Paylaşın