Tereyağından Bitkisel Yağlara Geçmek Erken Ölüm Riskini Azaltıyor

Yeni bir araştırmaya göre tereyağından mısır, kolza yağı ve zeytinyağı gibi bitkisel yağlara geçmek erken ölüm riskini büyük ölçüde azaltıyor.

Bilim insanları birkaç 10 yıl boyunca 221 binden fazla yetişkinin verilerini analiz etti. Sonuç olarak tereyağı tüketimiyle ölüm riski arasında bağlantı olduğunu buldular.

Harvard Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının da katıldığı araştırmada katılımcılara her dört yılda bir yeme alışkanlıklarıyla ilgili sorular yöneltildi.

30 ila 50 yıl boyunca süren takipte, 221 bin yetişkinden 50 bin 932’sinin öldüğü belirtildi. Bu can kayıplarının 12 bin 241’i kanserden, 11 bin 240’ı ise kalp hastalığından kaynaklanıyordu.

Diğer unsurları da hesaba katan araştırmacılar tereyağını en çok tüketenlerin, tüketmeyenlere oranla ölüm riskinin yüzde 15 arttığını buldular.

Tam tersi bitkisel yağlar tüketenlerin, tüketmeyenlere oranla ölme riskinin yüzde 16 düşük olduğu görüldü.

BİLİM İNSANLARI BİTKİSEL YAĞLARI ÖNERİYOR

JAMA Internal Medicine dergisinde yayınlanan çalışmada araştırmacılar, bitkisel yağ tüketimindeki her 10 gramlık artışın kanserden ölme riskini yüzde 11, kalp hastalığından hayatını kaybetme olasılığını yüzde altı azalttığını öne sürdü.

Tüketilen her 10 gram tereyağında ise kanserden ölüm riskinin yüzde 12 arttığı belirtiliyor. Araştırmacılar günlük 10 gram tereyağı tüketimini aynı miktarda bitkisel yağla değiştirmenin erken ölüm riskini yüzde 17 oranında azaltılabileceğini düşünüyor.

‘SOSYAL MEDYAYA GÜVENMEYİN’

King’s College London’dan Tom Sanders “Tereyağının doymuş yağ oranı yüksektir. Ayrıca trans yağ asitleri de içerir. Oysa doymamış yağ oranı çok düşük” diyor.

Sanders sosyal medyada bitkisel yağlarla ilgili olumsuz iddiaların bilimsel bir temeli olmadığını belirterek, bu çalışmanın sosyal medyadaki yorumlardan çok farklı bir sonuç gösterdiğini söyledi.

KAYNAK:NEFES
Bu Yazıyı Paylaşın