Bilim insanları, insanlığı bir adım daha ileri taşımak için her geçen gün çarpıcı bir buluşla bizi şaşırtıyor. Bilim çevrelerinde son dönemin popüler konusu ise “temiz et” isimli bir ürün. Temiz et, akla gelen ilk anlamı helal et veya uygun koşullarda kesim anlamlarının dışında, çevreye duyarlılık ve inovasyon mesajları içeriyor. Çünkü temiz et laboratuvar ortamında, hayvan hücrelerinin çoğaltılması sonucu üretiliyor ve bu sayede de çevreci bir çözüm olarak öne çıkıyor. Temiz et ile hayvancılıkta kullanılan sulama, gübre gibi kaynakların israfının da önüne geçilmesi ve dolayısıyla küresel ısınma sorununun önemli çözüm noktalarından biri olması hedefleniyor.
Temiz et nasıl bir tada sahip?
Bu alanda kitap yazan son dönemde öne çıkan yazar ve aktivist Paul Shapiro’ya göre temiz et son derece lezzetli. Ona göre gerçek tat olarak etten ayırmak mümkün değil. Bu da gerçek anlamda teknoloji bazlı küçük firmaların iştahını kabartarak bu alana yatırım yapmasını sağlıyor. Örneğin bu aralar Memphis isimli firmanın reklamlarını görmeye başlayabilirsiniz. Memphis az sayıda kişiden oluşan genç girişimcilerden oluşmuş yeni nesil şirket modeli. Bu modeli büyüttüğümüz zaman aslında ülkeler için daha önce eşine rastlanmayan fırsatlar doğduğuna şahit oluyoruz. Çünkü doğru yatırım yapılırsa teknolojiyi kullanarak hayvancılığın kökten bir değişime uğraması söz konusu. Umarız ülkemiz de bu ürünleri ithal eden ülke statüsünden çıkıp yeni trenin lokomotifi olur.
Üretim sürecinde canlı hayvan örneğinin kullanılması da özellikle ABD’de yapılan anketlerde tüketicilerin bu yeni besin kaynağına sıcak bakmasını sağlıyor. “En azından sentetik değil…” düşüncesi doğru yönlendirilirse temiz etin yaygınlaşması için bir fırsat. Yine anket sonuçlarına göre tüketicilerin %65’i en azından denemek istediklerini, kalan %35’in de devamlı tüketmek için şimdiden hazır olduklarını söylüyor.
Peki ya maliyet?
İlk defa 2013 yılında laboratuvar ortamında temiz etten üretilen hamburgerin fiyatı 325 bin dolardı. 2015 yılında teknolojinin ilerlemesi ve araştırmaların sonuç vermesi ile birlikte bu fiyat 11 dolara kadar geriledi. Bu yılın sonu yemeklerinde temiz et kullanan restoranlar görmemiz mümkün. Son kullanıcı olarak 2021 gibi yaygın şekilde, yani kasaptan alabileceğimiz şekilde piyasada olması beklenen etin kilosunun ise 1 dolar civarında olması bekleniyor. Birkaç yıl öncesine kadar tavuk ve sığır gibi hayvanları yetiştirme zorunluluğu olmadan onların etini ucuza ve sağlıklı değerlerde, çevreye saygılı şekilde ve herkesin satın alma gücüne göre üretebilmek ütopik bir düştü. İşte bu buluş bir düşü gerçek kılarak yeme alışkanlıklarımızı değiştirecek gibi görünüyor. Şimdiden afiyet olsun.
Kaynak: mediatrend.mediamarkt.com.tr-Berk Iybar