Otomotiv sektörünü canlandıracak ve ticari araç sahiplerinin araçlarının yenilemesini sağlayacak, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. ÖTV kolaylığına elektrikli ve hibrit araçlar dahil edilerek kapsam genişletilirken, tanınan sürede da uzatıma gidildi.
ÖTV muafiyetiyle yüzde 45’lik ÖTV oranına sahip 1.600 cc motor hacmine sahip 60 bin liralık bir otomobilin fiyatı 42 bin liraya düşecek. Taksiciler böylece 18 bin liralık bir indirimden yararlanacak.
3 yıl satamayacak
Komisyonda kabul edilen torba tasarıya göre, trafik yoğunluğu içinde önemli bir paya sahip olan, çok büyük bir kısmının model yılı ilerlemiş veya yıpranmış olan şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, servis, özel halk ve belediye otobüsleri ile ticari yük taşımacılığında kullanılan kamyon, kamyonet ile TIR’ların yenilenmesine yönelik düzenleme yapılıyor. Buna göre, söz konusu araçların, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten 30 Haziran 2019’a kadar ilk iktisabı ÖTV’den müstesna olacak.
Düzenlemeden, ticari yolcu ve yük taşımacılığı faaliyeti dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunanlar yararlanabilecek. Taşıtın, ilk iktisap tarihinden itibaren 3 tam yıl geçmeden devri halinde, adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan; ticari yolcu veya yük taşımacılığı faaliyetinden çekilmesi halinde düzenleme hükmünden yararlanandan ÖTV alınacak.
Tasarıya, elektrikli ve hibrit araçları teşvik etmek amacıyla önergeyle madde eklendi. Elektrikli ile hibrit araçların piyasaya kazandırılması ve Türkiye pazarında özendirilmesi amacıyla, bu araçların vergilendirilmesinde farklılaştırma adına vergi basamaklarında elektrikli motorlar için yeni bir alt birim açılıyor.
Şehit yakınları da muaf
Tasarıyla şehit eş veya çocukları, şehidin eş ve çocuğunun bulunmaması halinde anne veya babası, bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV ödemeksizin araç alabilecek. Aracın 5 yıl sonra satılması halinde bu vergi ödenmeyecek.Sahibi oldukları taşıtlarla ticari yolcu ve yük taşımacılığı faaliyetiyle iştigal edenlerin, maliki oldukları taşıtla aynı cinsteki bir taşıtın bahse konu faaliyette kullanılması amacıyla, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten 30 Haziran 2017’ye kadar ilk iktisabı, Maliye Bakanlığı’nca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde ÖTV’den istisna olacak.
906 bin araç var
Maliye Bakanlığı Gelir Yönetimi Daire Başkanı Mehmet Arabacı, tasarıyla ÖTV teşviği getirilerek yenilenmesi planlanan şehir içi ulaşım ile ticari yük taşıma araçlarının sayıları hakkında bilgi verdi. Bu kapsamda 82 bin taksi, 111 bin minibüs, 112 bin servis aracı, 33 bin otobüs, 13 bin kamyonet, 400 bin kamyon, 155 bin TIR (çekici) olmak üzere toplam 906 bin araç bulunuyor.
Kaynak: Gazetevatan