Sosyal Olmak Demansı 5 Yıl Geciktirebiliyor

ABD’deki Rush Üniversitesi’nde yapılan beş yıllık bir araştırma, düzenli olarak sosyal etkileşimde bulunmanın, yaşlı yetişkinlerde demansı önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, daha sık sosyal aktivitede bulunan kişilerde, daha az sosyal aktivitede bulunanlara kıyasla demans riski %38, hafif bilişsel bozukluk riski ise %21 oranında daha düşük oluyor.

Rush Üniversitesi’nden Dr. Bryan James, “Bu çalışmada, en düşük sosyal aktivite düzeyine sahip yaşlı yetişkinlerin, en aktif olanlardan ortalama beş yıl önce demans geliştirdiğini görüyoruz,” diye belirtiyor.

Yaşam süresini de uzatabiliyor

Araştırmacılar ayrıca demans başlangıcında beş yıllık bir gecikmenin, üç yıl daha fazla yaşam süresine karşılık geldiğini ve önümüzdeki 30 yıl içinde demans ile ilişkili sağlık sistemi maliyetlerini %40 oranında azaltarak ekonomik fayda sağlayacağını da öngörüyor.

Çünkü sosyal aktivite yapmak, beyindeki sinir devrelerini güçlendirerek yaşla birlikte ortaya çıkan patolojilerin birikimine karşı beyni daha dirençli hale getiriyor.

Arkadaşları ziyaret etmek, sosyal etkinliklere katılmak, gönüllü işlerde çalışmak, seyahat etmek ve hatta masa oyunu oynamak gibi sosyalleşme davranışları, beynin düşünme ve hafızayla ilgili bölgelerini harekete geçiriyor.

Çalışmanın yazarları, elde ettikleri bulguların demansı önlemek için sosyal aktivitenin önemini vurguladığını söylüyor.

Bu Yazıyı Paylaşın