Gizmodo‘nun haberine göre, kutup ayılarının hamileliklerini geçirmek üzere yaklaşık sekiz ay boyunca kapandıkları yuvaları, petrol ve gaz sondajlarının yol açtığı gürültü kirliliği ve çeşitli faktörler neticesinde güvenli alan olma özelliğini yitirdi.
Sitenin Arctic Journal‘da yayınlanan makaleden aktardığına göre, araştırmacılar 1979-2016 yılları arasında Alaska‘nın güneyindeki kutup ayılarını gözlemleyerek bu sonuca vardı. Araştırma, ayıların, duydukları tüm rahatsızlıklara rağmen, yuvalarına çok bağlı olduğunu ve yalnızca yüzde sekizinin bölgelerini terk ettiğini ortaya koydu.
‘Sondaj çalışmaları son bulmalı’
Ancak araştırmacılara göre, anne kutup ayıların bu bağlılığı kendilerini ve yavrularını bölgedeki iş makinaları tarafından ezilen yuvalarının altında kalmak gibi ciddi risklere açık hale getiriyor. Dahası bu iş makinalarının sondaj sırasında yaydığı titreşimler yuvaya zarar verebilir.
ABD‘de kutup ayılarının yuvalarının korunması için haritalama gibi mekanizmalar olduğuna ancak şirketlerin pek azının faaliyetleri öncesinde bu araçlara dikkat ettiğine değinilen yazıda, Trump yönetiminin Alaska’nın kuzeyindeki sondaj çalışmalarını daha geniş bölgelere yayma politikalarının riskleri daha da arttırdığına dikkat çekildi.
Yazıda asıl çözümün ise kutup ayılarının habitatını yok etmek pahasına yapılan sondaj çalışmalarına son verilmesi olduğu, bunun sera gazı salımını ve küresel ısınma hızını da azaltacağı vurgulandı.