Sinekkapan Bitkisi, Manyetik Alan Oluşturuyor

Venüs sinekkapan bitkisi (Dionaea muscipula), farklı yapraklarını tuzak şeklinde kullanarak avını kuşatan etçil bir bitki. Bu süreçte aksiyon potansiyelleri olarak bilinen elektriksel sinyaller, yaprak loplarının kapanmasını tetikliyor. Şimdiyse disiplinlerarası bilim insanlarından meydana gelen bir araştırma takımı, bu elektriksel sinyallerin ölçülebilir miktarda manyetik alan oluşturduğunu göstermiş. Atomsal manyetometreler kullanan araştırmacılar, bu biyolojik manyetizmanın kaydedilebildiğini kanıtlamışlar.

“Bu incelemenin, insanlarda MRI taraması yapmaya benzediğini söyleyebilirsiniz” diyor fizikçi Anne Fabricant. “Fakat bitkilerdeki bu manyetik sinyaller çok zayıf. Bu sebeple, onları eski teknolojilerle ölçmek son derece zor.”

Venüs sinekkapanındaki elektriksel faaliyet, manyetik sinyallerle ilişkili

İnsan beynindeki belli bölgelerde meydana gelen voltaj (gerilim) değişimlerinin, sinir hücrelerinden aksiyon potansiyelleri şeklinde yolculuk eden uyumlu elektriksel faaliyetlerden kaynaklandığını biliyoruz. Elektroensefalografi (EEG), manyetoenselografi (MEG) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi yöntemler, bu faaliyetleri kaydetmede ve çeşitli bozuklukları girişim olmadan teşhis etmede kullanılabiliyor. Bitkiler de uyarıldıkları zaman elektrik sinyalleri oluşturuyor ve bu sinyaller, insan ve hayvanlardaki sinir sistemini andıran hücresel bir ağ üzerinden yolculuk edebiliyor.

Bu Yazıyı Paylaşın