Saf Kakao Yemek Görme Keskinliğini Arttırıyor

İspanya’da yapılan bir araştırmada, kakao tüketmenin gözün retina işlevi üzerindeki etkisi ortaya kondu.

Kakao ve kırmızı dut, insan beslenmesindeki iyi polifenol kaynakları arasındadır. Kırmızı dutta, endotel korumayla ilişkili kırmızı – mor – mavi flavonoidler olan antosiyaninler bulunur. Kakao ise flavan-3-ollerce zengindir ancak fenolik asit ve flavonol gibi diğer polifenolleri de içerir.

Bu maddelerin göz üzerindeki etkilerini inceleyen yeni bir araştırmadan elde edilen sonuçlar Journal of Functional Foods dergisinde yayınlandı.

Yapılan çalışmada, kakao flavonolleri tüketildikten sonra fotopik görsel keskinliği önemli derecede arttığı belirlendi.

Araştırmacılar, “Retina oldukça damarlı bir doku, Metabolik ve oksijen talebi oldukça yüksek. Polifenolik bileşiklerin ve antosiyaninlerin endotel işlev ve serebral kan akışına faydasını düşünerek, polifenollerin görsel keskinlik ve karanlığa adaptasyon üzerindeki etkileri araştırıldı” diye konuştu.

Araştırmada, 18 ile 27 yaş arasındaki 17 kadın ve 20 erkek yer aldı.

Çalışmadaki başlıca bulgu, fotopik görsel keskinliğin flavonol ve teobrominle ilişkili olması oldu. Akşam görmesi keskinliği ve karanlığa adaptasyon ise polifenollerden etkilenmedi.

Özetle, kakao tüketimi sonrası fotopik görsel keskinlik önemli derecede artarken, kırmızı dut tüketenlerde yalnızca iyileşme eğilimi görüldü.

Araştırmacılar, “Çalışmada tespit ettiğimiz etkinin gerçek olduğunu teyit etmek ve sonuçları belirli nüfus gruplarında görsel kesinliği iyileştirmeye ve odaklanmaya yardımcı olacak ürünlerde kullanabilmek için, ileri araştırmalara ihtiyaç var” diyerek sonuçları yorumladı.

Bu Yazıyı Paylaşın