Saf Anadolu Tavuğu Geliyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hayvancılığın geliştirilmesi için başlattıkları çalışmaların kanatlıları da kapsadığını, saf Anadolu tavuğunu seri üretim için geliştirdiklerini ve özel sektörle görüşmelerin yapıldığını söyledi. Yıl sonundan itibaren “Anadolu tipi tavuk” üretilmeye başlanacak ve 2 milyon civciv alınacak.

Çelik, bakanlığın AR-Ge çalışması yapan tüm laboratuvarlarının özel sektöre açılmasıyla, küçük baştan, büyük baş hayvana, tohumdan kanatlılara kadar tüm konuda yapılan çalışmaların ortak yürütüleceğini söyledi. Kamudaki muhafazakar anlayışı yıktıklarını, bunun özel sektörde büyük memnuniyet yarattığını dile getiren Çelik, Türk tipi tavuk üretimi konusunda da önemli adımlar atıldığını anlattı. Çelik, şunları söyledi:

ANADOLU TİPİ TAVUK

“Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) yaptığı çok önemli çalışmalar var. Kendimize has kanatlı üretimi tamamlandı. Şimdi özel sektör ile paylaşma aşamasındayız. Bugün, tavuk ve yumurta üreticilerinin soframıza sunduğu tüm ürünlerin kaynağı dışarıdan. Yediğimiz yumurtadan, kestiğimiz tavuğa kadar hepsinin kaynağı, anası dışarıda. Şimdi, Anadolu tavuğu dediğimiz, bize has tavuk geliştirdik. Bunu seri üretim yapan özel sektör temsilcileriyle paylaşıyoruz.”

ÜÇ ANA, İKİ BABA DAMIZLIK

Verilen bilgiye göre, TAGEM’in damızlık tavuk yetiştiriciliği konusunda yaptığı çalışma, “üç ana, iki baba” saf cinsle yapıldı. Çalışmayla, ticari etlik hibrit piliç üretmek amacıyla büyük ebeveyn (Grandparent) ve ebeveynler (Parent) elde edildi. Geliştirilen türler, 14 Nisan ve 5 Mayıs 2017 tarihlerinde iki toplantıyla özel sektöre tanıtıldı. Özel sektör temsilcilerinin, geliştirilen saf tavuk türüne büyük ilgi gösterdiği kaydedildi.

ÖZEL SEKTÖRDEN İLGİ

TAGEM, üretim planlamasının sağlıklı olarak yapılabilmesi için taleplerin miktar ve teslim tarihlerinin yazılı olarak bildirilmesi istedi. Aralık 2017 ve Ocak 2018 tarihlerinden itibaren başlanarak, 15 günlük aralıklarla 8 bin dişi ebeveyn ve yeteri kadar erkek ebeveynin özel sektörün kullanımına sunulacağı, her ay da 16 bin ebeveyn teslim edileceği kaydedildi.

2 MİLYON CİVCİV

Böylece, 2018 yılından itibaren 2 milyon 100 bin hibrit civciv elde edileceği ve bu sistemle yıl sonu itibariyle 59 bin ton et üretiminin sağlanacağı, bunun da Türkiye üretiminin yüzde 2,5’u denk geleceği bilgisi paylaşıldı. Her ay yapılan planlamayla, bu rakamın katlanarak artacağı da ifade edildi.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi

Bu Yazıyı Paylaşın