DSÖ, Covid-19 salgınının ilk iki yılında milyonlarca insanın erken ölmesi nedeniyle yaklaşık 337 milyon yaşam yılının kaybedildiğini açıkladı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 salgınının ilk iki yılında milyonlarca insanın erken ölmesi nedeniyle yaklaşık 337 milyon yaşam yılının kaybedildiğini açıkladı.
DSÖ, yıllık dünya istatistikleri raporunda çarpıcı bulgulara yer verdi.
Örgüt, 2022 yılına kadar olan verilere dayanan raporunda, küresel pandemide kayda geçen resmi vefat sayısı yaklaşık yedi milyon olarak açıklanırken, gerçek rakamın ise 20 milyona yakın olduğuna inanıldığını duyurdu.
BM sağlık kuruluşunun en dramatik bulgusu ise Covid-19’un kaç yıllık yaşamı aldığına dair tahmini oldu.
İstatistikler, yalnızca ilk iki yılı boyunca Covid’in küresel olarak 336,8 milyon yıl kaybına neden olduğunu gösterdiğini açıkladı.
“Covid nedeniyle her fazla ölüm için 22 yıl yaşam kaybedildi”
DSÖ’nün veri ve analizden sorumlu başkan yardımcısı Samira Asma, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu, her fazla ölüm için 22 yıl yaşam kaybetmek gibi bir şey” dedi.
Raporda ayrıca,”Covid-19 vakalarının ve ölümlerinin dağılımının yanı sıra aşılara erişimin temelini önemli eşitsizlikler oluşturuyor” denildi.
Pandemi iyileşme görülen hastalıklarda eğilimi tersine çevirdi
DSÖ, pandeminin yıllardır iyileşmekte olan birçok göstergenin rayından çıkmasına neden olduğu uyarısında bulundu. Bu duruma yüzyılın ilk yirmi yılında, dünya anne ve çocuk sağlığındaki önemli iyileşmeler gösterildi. Söz konusu iyileşme sayesinde anne ve çocuk ölümler sırasıyla üçte bir ve yarı yarıya azalmıştı.
HIV, tüberküloz ve sıtma gibi bulaşıcı hastalıkların görülme sıklığı ve bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan erken ölüm riski de önemli ölçüde azaldı.
Öyle ki küresel yaşam beklentisi 2000 yılında 67 iken 2019 yılında 73’e yükseldi.
Ancak pandemi sonrasında, sağlık hizmetlerine, rutin aşılamalara ve mali korumaya erişimdeki mevcut eşitsizlikler derinleşti ve özellikle sıtma ve tüberkülozda uzun süredir iyileşen eğilimleri ters yöne çevirdi.
Bulaşıcı olmayan hastalıklar artık büyük tehdit
Yapılan açıklamada, “Bu eğilim devam ederse, bulaşıcı olmayan hastalıkların yüzyılın ortalarına kadar yıllık 90 milyon ölümün yaklaşık yüzde 86’sını oluşturacağı tahmin edilmektedir” denildi.
DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Rapor, muazzam ve giderek artan bir maliyete yol açan bulaşıcı olmayan hastalıkların tehdidi konusunda çarpıcı bir mesaj veriyor” dedi.
DSÖ, tütün kullanımı, alkol tüketimi ve güvenli olmayan su ve sanitasyon dahil olmak üzere birçok sağlık riskine maruz kalmanın azalmasına rağmen bulaşıcı olmayan hastalık ölümlerinin arttığını da söyledi.