Özelleştirmeye Mirasyedi Maddesi

Meclis’e sunulan yasa tasarısı ile ‘Ekonomik verimliliğine bakılmadan’ kamu kurumları satılıp, gelir elde edilecek. Hükümet 2003 yılından bu yana 10 liman, 81 santral, 36 maden sahası ve Türk Telekom, Tüpraş, Petkim gibi şirket ve varlıkları özel sektöre sattı.

Hükümet, 24 yıldır ekonomide verimliliğin artırılması ve kamu giderlerinin azaltılması amacıyla uygulanmaya çalışılan özelleştirmeyi, ‘Mirasyedi’ benzeri bir mantıkla gelir hedefine çevirdi. Meclis’e sunulan tasarının yasalaşması halinde ‘Ekonomik verimliliğine bakılmadan’ her şey satılıp, paraya dönüştürülecek.

Kamunun elindeki şirketler, gayrimenkuller, mal ve hizmet üretim birimleri, baraj, gölet, otoyollar, hastaneler, limanlar da doğrudan paraya çevrilebilecek. Hükümet 2003 yılından bu yana 10 liman, 81 santral, 36 maden sahası ve Türk Telekom, Tüpraş, Petkim gibi şirket ve varlıkları özel sektöre sattı. Bu satışlardan 60 milyar dolar gelir elde edildi. Yeni düzenlemeyle kamu kurumları verimli çalışıp çalışmadığına, ekonomiye katkı sağlayıp sağlamadığına, üretim ve istihdam artışı yakalayıp yakalamayacağına bakılmadan, kaynak sağlamak için satılabilecek.

AMAÇ MADDESİ DEĞİŞİYOR

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Vergi Kanunları ile Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı, 1994’den bu yana yürürlükte olan 4046 sayılı Özelleştirme Yasası’nı değiştiriyor. Tasarıya eklenen 38’inci maddeye göre, devletin elindeki kurum ve kuruluşlar, ilave gelir elde etmek için satılacak. Yeni tasarı, özelleştirme kanunundaki amaç maddesinde yer alan ‘Ekonomide verimlilik artışı ve kamu giderlerinde azalma sağlama’ hükmünü değiştiriyor. Yeni özelleştirme uygulamaları ‘Kamuya gelir elde etmek veya diğer bir gerekçe ile de’ yapılabilecek. Böylelikle verimli bir kamu kuruluşu da satılabilecek.

DAVALAR BİTECEK

Bu değişikliğe göre artık özelleştirmeler sadece atıl durumdaki ya da verimsiz çalışan kamu kurumlarının özel sektöre satılıp daha fazla üretim ve istihdam sağlamalarının önünün açılması için yapılmayacak. Hantal yapıları nedeniyle ekonomiye zarar veren kurumların özel sektör refleksiyle ekonomiye kazandırılması amacı da şart olmayacak.

Kamu kurum ve kuruluşları sırf bütçeye kaynak sağlamak, hükümetin açıklarını kapatmak ya da benzer nedenlerle de satılabilecek. Bu kritik tanım değişikliğiyle, bugüne kadar amacı dışında yapılan özelleştirmeler için açılmış iptal davalarının da sona ermesi bekleniyor.

HEDEF ÜRETİM DEĞİL SADECE GELİR SAĞLAMAK

Tasarının yasalaşması halinde bugüne kadar verimli ve yüksek kârlarla çalıştığı için özelleştirilemeyen değerli kamu kurumları da satışa çıkarılıp yerli ve yabancı şirketlere satılabilecek. Hükümetin bu maddeyi özelleştirme amaçları arasına dahil ederek, artık üretim ve istihdam artışının sağlanması amacı dışında, özel sektöre geçtikten sonra ilave üretim ve istihdam artışı sağlamayacak olsa da satılması halinde iyi gelir sağlayacak tüm kamu kurumlarının ihale pazarına çıkarılmasını hedeflediği belirtiliyor.

Kaynak: Sözcü Gazetesi-Erdoğan Süzer

Bu Yazıyı Paylaşın