Bilim insanlarının geliştirdiği bir sıvı ile bitki örtüsüne yapışan ve hava koşullarına dayanıklı olan sıvı sprey geliştirdi.
Bu yeni teknoloji, aşağı yukarı bir buçuk santimlik yağıştan sonra bile bitki örtüsünün üzerinde kalabilen, selüloz bazlı bir sıvı. Bilim insanları, bu sıvının gıda, ilaç ve tarım ürünlerinde sıklıkla kullanılan ve toksik olmayan malzemeler içerdiğini söylüyor.
Araştırmacı Bilim insanları, Proceedings of the National Academy of Sciens’ta yayımlanan makalede “Bu malzemeler, basit ve ölçeklenebilir bir üretim süreciyle biyolojik olarak parçalanabilen ve toksik olmayan başlangıç malzemelerinden üretilmiştir” diye yazdı.
‘UÇAK ARACILIĞIYLA PÜSKÜRTÜLEBİLİR’
Bilim insanları, jele benzeyen sıvının standart tarımsal ekipmanlar ya da bir uçak vasıtasıyla püskürtülebileceğini söylüyor.
İtfaiye ekipleri halihazırda yangın söndürücüler ve su taşıyan jeller gibi geciktiriciler kullanıyor ancak su buharlaşınca bunların da etkisi kalmıyor. Yaşanan yangın koşullarında buharlaşma, bir saatten az bir sürede zarfında gerçekleşiyor.
Bilim insanları şimdi bu yeni gereçi California Ulaştırma Bakanlığı ve CalFire’la (Kaliforniya Orman ve Yangından Korunma Bakanlığı) beraber test ediyor.