Milyonlarca öğrencinin karne aldığı gün Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2017-2023 arasında kademeli olarak hayata geçirmek üzere ‘Öğretmen Strateji Belgesi’ni kabul etti. Farklı kesimlerin görüşü alınarak hazırlanan belge, Resmi Gazete’de de yayımladı. Eğitim sisteminde birçok değişikliğin sinyalini veren belge, öğretmenlerle ilgili önemli düzenlemeler içeriyor.
KARİYERDE ETKİLİ OLACAK
Çoğu 2 yıl içinde hayata geçecek düzenlemeye göre; 900 bin 511 öğretmenin tamamı zorunlu performans değerlendirme testinden geçecek. Performans değerlendirme sonucu, mesleki gelişim ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınması, kariyer gelişimi, terfi ve hizmet puanının hesaplanması gibi alanlarda kriter olacak.
EMEKLİLİĞE KADAR EĞİTİM
Yeni sistemle öğretmenler, 4 yılda bir ‘yeterlilik’ sınavına tabi tutulacak. Bu yolla yeterli olmayan öğretmenlerin tespiti ve mesleki gelişiminin sağlanması hedefleniyor. Sınavda başarılı olanlar kariyer basamaklarını hızlı çıkacak. Ayrıca öğretmenlerin emekliliğe kadar kendini geliştirmesi için ‘Öğretmen Akademileri’ kurulacak.
ÖĞRENCİNİN BAŞARISI ETKİLİ OLACAK
Öğretmenlerin performansı bundan sonra periyodik olarak incelenecek. Bu değerlendirmelere okul müdürü, meslektaş öğretmenler, veliler ve öğrenciler de katılacak. Değerlendirme sonucuna göre; öğretmenlere yeni kariyer basamakları oluşturulacak. Başarılı olanlar için görevde yükselme, ödüllendirme ve yurtdışında görevlendirilme gibi imkanlar öngörülüyor.
ROTASYON İDDİASI
Eğitim İş sendikası, yeni düzenlemeyle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Yeni sistemle aynı eğitim kurumunda kesintisiz uzun süre görev yapan öğretmenler rotasyona (yer değiştirme) tabi tutulacak. Sınavda başarısız olan öğretmen de rotasyon uygulamasıyla karşılaşabilecek. Performans kriteri öğretmeni okula, değil sınava odaklayabilir.”
Kaynak: Posta Gazetesi