Bir grup araştırmacı, yapay zekanın iş yerlerinde bireylerin psikolojisi üzerindeki etkisini ortaya çıkardı. Bulgular yapay zekanın zihinsel dengesizliği artırdığını gösteriyor.
Journal of Applied Psychology adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmada işyerinde yapay zekayı düzenli kullanan bireylerin daha fazla yalnızlık ve uykusuzluk çektiği ifade edildi. Ayrıca bu kişilerin daha fazla içki içtiği keşfedildi.
Söz konusu kişiler fiziksel olarak işyerinde çalışıyor. Ancak buna rağmen, yapay zekayla sık etkileşime girmek, insan teması ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Araştırmacılar yalnızlık hissinin bundan kaynaklandığına inanıyor.
Makalede “Yapay zekayla daha sık etkileşime girmek, çalışanların sosyal açıdan diğerlerinden kopuk hissetmelerine yol açabilir. Bu da yalnızlık duygularını artırır” ifadeleri yer aldı.
Çalışma ABD, Tayvan, Endonezya ve Malezya’da yürütülen 4 deneyde gerçekleştirildi. Çalışanlar önce iki gruba ayrıldı. İlk grup üç gün boyunca yapay zeka kullanmaktan kaçınması söylendi. İkinci gruba şirketlerinin yapay zeka araçlarıyla mümkün olduğunca sık etkileşim kurması tembihlendi.
ABD’deki Georgia Üniversitesi’nden Pok Man Tang, “Yapay zeka sistemlerindeki hızlı ilerleme, işyerlerini yeniden şekillendiren yeni bir sanayi devrimini ateşliyor” ifadelerini kullandı.
Çalışmanın da başyazarı olan Tang, “İnsanlar sosyal hayvanlardır ve yapay sistemleriyle çalışmanın insanı izole etmesi, çalışanların kişisel yaşamlarına zarar verici etkilere sahip olabilir” diye de ekledi.
Öte yandan araştırmacılar yapay zeka sistemleriyle çalışmanın bazı faydaları olabileceğini de tespit etti.
Örneğin, yapay zeka sistemlerini kullanan çalışanların iş arkadaşlarına yardımcı olma ihtimalinin daha yüksek olduğu belirlendi.
Ancak Tang ve ekibi bunun da yalnızlık ve sosyal temas ihtiyacı tarafından tetiklendiği görüşünde.
Independent Türkçe, Gizmodo, Medicine Net
Derleyen: Çağla Üren