Muğla'dan Kuşkonmaz Fışkırıyor! Günde 2 Hasat Veriyor

Aslı Aksoy, ODTÜ işletme bölümünden 2003 yılında mezun olduktan sonra Koç Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamlayarak tekstil ve gıda alanında pazarlama müdürü olarak çalıştı. Amerika’ya iş gezisine giden Aslı Aksoy’un hayatı, New York’ta yediği kuşkonmazla değişti.

13 yıllık iş hayatını bir kenara bırakıp dünyaya geldiği Muğla Yeşilçam’daki 42 dönümlük arazide kuşkonmaz üretimine başladı. Türkiye’nin Eskişehir’den sonra ikinci büyük kuşkonmaz üreticisi konumuna geçen Aslı Aksoy, 7 aylık üretim sezonunda 15 ton hedeflediği kuşkonmaz üretiminde ilk 1,5 ayda 5 tona ulaştı.

‘ARTIK GERÇEKTEN ELİMİZ BELİMİZDE’

Aslı Aksoy şunları söyledi: “1.5 ay önce aldığımız ilk kuşkonmazın ardından tahminlerimizin çok üstünde üretim oldu. Bizim bu sene ilk yılımız olduğu için ürünün ne şekilde ve nasıl üreyeceğini tahmin edememiştik. Günde iki kez hasada çıktığımız zamanlar oldu ve çok şaşırdık. Havamız çok güzel. Toprağımız verimli ve bereketli. Böyle olunca da tüm tarlaları günde iki kez gezerek ürün alıyoruz. Bu durum bizim için tahmin etmeyi bir kenara bırakın öngöremediğimiz bir olaydı. Bize de sürpriz oldu. Biz burada tamamen doğal üretim yapıyoruz. Tek yaptığımız çok özel ve iyi bir bakım. Yabancı otlar sürekli temizleniyor. Bu sene Nisan yağışları çok güzel gitti. Gerçi yağan dolu bir günlük ürünü vurdu ama köklerinden yeni sürgünler devam etti. Hava ılıman olunca da üründe patlama oldu. Artık gerçekten şirketimizin adı gibi elimiz belimizde. Her bir kuşkonmaza takım arkadaşlarımla birlikte gözümüz gibi bakıp büyütünce toprak da bunun karşılığını verdi.”

www.elibelindetarim.com

‘PİYASAYA ÇIKTIK’

Kısa sürede önemli market zincirleriyle anlaşmaya vardıklarını söyleyen Aslı Aksoy, tarladan satışları sürerken piyasaya da çıktıklarını kaydederek, “Ağırlıklı olarak ürünlerimizi İstanbul’a gönderiyoruz. Bu hafta içerisinde Ege bölgesi dağıtımlarımız da başlıyor. Seçkin marketlerin raflarında yer almaya başladığımız andan itibaren arananlar arasına girmesi bizim için çok iyi haber. Çok büyük emeklerle ürettiğimiz kuşkonmazları daha fazla insana ulaştırabilmenin yolu market zincirleri. Dolayısıyla şu anda iyi gidiyoruz. Hasat bahar sonuna kadar iyi gideceğe benziyor” diye konuştu.

KUŞKONMAZ NASIL ÜRETİLİYOR?

Tohumdan elde edilen fideler tarlaya dikiliyor. İki yıllık titiz bir bakımın ardından üçüncü yıl azar azar ürün vermeye başlıyor. Tarladaki kökler 10-12 sene boyunca verimli bir şekilde ürün veriyor.

Genellikle şubat ayı sonu mart başında bitkinin sürgünleri toprak yüzeyinden dışarı çıkmaya başlıyor. Sürgünler 25 santim boyutuna geldiğinde toprağa yakın bir şekilde kesiliyor. Kesimde hassas davranmak gerekiyor çünkü topraktan çıkmak üzere olan bir sürgün küçük bir bıçak darbesiyle zarar görerek dik çıkması gerekirken eğiliyor ki bu da kalite kriterlerini ters yönde etkiliyor.

Tarladan toplanan kuşkonmazlar toprağını atması için yarım saat soğuk suda tepelerini suya değdirmeden bekletiliyor. Serinleme sonunda boylarına göre ayrılıyor ve dipleri kesilerek 400 gramlık bağcıklar haline getiriliyor.

İŞTE KUŞKONMAZIN FAYDALARI

– Kalsiyum, magnezyum ve demir gibi elementler içerir.
– Soğuk algınlığı, öksürük gibi rahatsızlıklara karşı faydalıdır.
– Hazımsızlık, şişkinlik ve ödem atılmasına yardım eder.
– Sindirim sistemini rahatlatır.
– Afrodizyak etkisi de bulunmaktadır.
– İdrar söktürücüdür. Bu özelliği sayesinde kuşkonmaz sıklıkla kullanılır.
– Romatizma ağrısı çekenler, kemikleri ağrıyan kişiler de bu şifalı bitkiyi kullanarak şifa bulabilirler.
– Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardım eder.
– Artrit hastalığına (eklem iltihabı) karşı da fayda ve yarar sağlar.
– Potasyum, fosfor ve kükürt elementleri açısından da zengindir.
– İyi bir folik asit kaynağıdır.
– Karaciğer ve safra kesesi için de olumlu etki sağlar.
– Kalp dostudur.
– Kemikleri korur, içerdiği kalsiyum sebebiyle kemikleri güçlendirir.
– Kolesterolün düşürülmesine yardım eder.
– Adet öncesi oluşan şişlikler ve ödem için iyi gelmesi de kuşkonmazın faydaları arasındadır.
– Ayrıca probiyotik bakterilerin gelişimine ve bağırsaklara fayda sağlar.
– Kabızlık gibi hazımsızlık ve sindirim sorunları için de fayda sağlar.
– Egzama gibi cilt hastalıklarına karşı da kullanılır.
– Anemi yani kansızlık rahatsızlığı olan kişiler de bu şifalı bitkiyi kullanabilirler.
– Kuşkonmaz özellikle Hindistan’da doğurganlığı teşvik etmek için kullanılıyor.
– Kanı temizleme özelliğine sahiptir.

KUŞKONMAZ YERKEN DİKKAT!

– Yüksek oranda pürin içerir, bu nedenle böbrek hastalarına kuşkonmaz tüketmeleri önerilmez.
– Gut hastalığı olanlar da bu bitkiyi tüketmemeye dikkat etmeli.

Kaynak: Posta Gazetesi

Bu Yazıyı Paylaşın