Koşmak Hafızayı Arttırıyor

eNeuro dergisinde yayınlanan bir makaleye göre genç yaşlarda koşu tekerleğinde koşan farelerin ilerleyen dönemlerde daha gelişmiş bir hafızaya sahip oldukları ve yetişkin dönemde oluşturulan nöronların daha aktif olduğu tespit edildi.

Martin Wojtowicz ve meslektaşları ilgili deneylerde 1 aylık farelere 6 haftalık koşu programı uyguladılar. Bu genç yaştaki fareler, hipokampustaki nöron aktivitesi ve hafıza, öğrenme yetileri açısından kafeslerinde koşu tekerleği olmayan farelere nazaran büyüdüklerinde çok daha gelişmiş bir beyne sahip oldular. Çalışmanın ayrı bir ilginç sonucu da yetişkinken üretilen nöronların dahi gençliğinde koşan farelerde diğerlerine göre çok daha aktif olmasıydı.

Bulgular literatürdeki bilişsel rezerv fikriyle de oldukça uyumlu gözüküyor. Beynimiz yaştan veya hastalıktan kaynaklanan fonksiyonel düşüşleri telafi etmek için genç yaşlarda edindiği deneyimleri zenginleştirir. Bu yüzden, erken yaşta fiziksel olarak aktif bir yaşama sahip olmak bu rezervin oluşmasına sebep olabilir. Tüm tablo yorumlandığında ise erken yaşta yapılan fiziksel aktivitelerin ileride karşılaşılabilecek Alzheimer gibi nörodejeneratif bozukluklara yakalanmamızı önleyici yönde bir etkisi olması oldukça mümkün gözükmektedir.

KAYNAK:bilimoloji
Bu Yazıyı Paylaşın