Bilim insanları kelebeklerin şimdiye kadarki en büyük evrim ağacını çıkardı. Çalışmada, ilk kelebeklerin 100 milyon yıl önce Orta ve Kuzey Amerika’da evrimleştiği keşfedildi.
Independent Türkçe’nin haberine göre, hakemli bilimsel dergi Nature Ecology & Evolution’da bu ay yayımlanan bulgular, kelebeklerin yaklaşık 101 milyon yıl önce gece otçul güvelerin atalarından geldiğini ortaya koydu. Florida Doğa Tarihi Müzesi’nde lepidoptera (kelebekler ve güveler) küratörü Akito Kawahara liderliğindeki araştırma ekibi, 90 ülkeden yaklaşık 2 bin 300 kelebek türüne ait 391 geni sıraladı.
Tanımlanan türlerin yüzde 92’sinin temsil edildiği bu yaşam ağacındaki ilk kelebeklerin baklagil ailesinden bitkilerle beslendiği de tespit edildi. Kawahara, “Bu, şimdiye kadar parçası olduğum en zor çalışma. Dünyanın her yerinden araştırmacının büyük çaba sarf etmesini gerektirdi “ diye konuştu.
Kelebekler, yaklaşık 45-30 milyon yıl önce Avrupa’ya yayıldılar
Araştırmacılara göre, kelebeklerin yayılımı, bilinmeyen bir nedenle, milyonlarca yıl önce Ortadoğu’da durdu. Yaklaşık 45-30 milyon yıl önce Avrupa’ya da yayıldılar.
Kawahara, bu duraklama nedeniyle bugün Avrupa’daki kelebek türlerinin dünyanın diğer bölgelerine kıyasla az olduğunu vurguluyor. Florida Müzesi’nden küratör ve çalışmanın ortak yazarı Pamela Soltis de, şu ifadeleri kullanıyor:
“Kelebeklerin ve çiçekli bitkilerin evrimi, kaçınılmaz bir şekilde iç içe geçmiş. Aralarındaki yakın ilişki, her iki soyda da dikkate değer bir çeşitlilik sağlamış.”