Yeni yapılan bilimsel bir araştırmaya kargaların daha önce bilinmeyen bir yeteneği ortaya çıktı. Araştırmaya göre kargalar çok parçalı aletleri birleştirerek aletler yapabiliyor. Bilim insanları kargalar, kuzgunlar, ekin kargası, alakargayı içeren kargagiller(corvidler) ailesinin hafıza, problem çözme yetenekleri, geleceğe sezmek gibi kabiliyetler sayesinde, hayvanla dünyasının en zeki bireyleri arasında yer alıyorlar. Her ne kadar kargaların alet kullanma becerileri iyi bilinse de, farklı parçaları birleştirerek, yeni bir şey üretmek sadece insanlar ve büyük maymunlara özgüdür.
Oxford Üniversitesi ve Max Planck Enstitüsü Ornitoloji ‘den bilim insanları Yeni Kaledonya kargalarının daha küçük parçaları birleştirerek yeni ürünler üretmesini şaşılacak bir akıl kabiliyeti olarak görüyor.
Çubukları Birleştiren Kargalar
8 Yeni Kaledonya kargasını içeren deneyde, hayvanların daha önce hiç görmediği bir bulmaca kutusu yer aldı. Kutunun için arkaya doğru bir kapının arkasında küçük bir yiyecek yerleştirildi. Kuşların kolayca kullanabileceği çubuklar saçılmıştı.
Araştırmacılar sonrasında zorluğu arttırmak için daha kısa yiyeceğe ulaşamayacak çubukları devreye soktu. Fakat bu çubukların bazılarının içleri boştu ve birbirlerine girebiliyordu. İşte kuşlar bu parçaları kullanarak birleştirebildi.
Yardım almadan 8 kargadan 4’ü çubukları birleştirerek, daha uzun bir çubuk yaparak yiyeceğe ulaştı. Hatta araştırmacılar çubukları daha da küçülttü ve Mango isimli karga 3 hatta 4 çubuğu birleştirerek işi yapmasını sağladı.
“Bu sonuçlar kargaların eşsiz problemler nasıl esnek kabiliyet sergileyerek hızlı bir şekilde, nasıl yapacakları gösterilmeden çözüme ulaştığını gösteriyor. Beyinlerinde probleme dair farklı hareketleri beyinlerinde simüle ederek makul bir çözüme ulaşmaları olası görünüyor,” diyor Oxford Üniversitesi’nden Zooloji Departmanı’ndan Alex Kacelnik.
Bu keşif gerçekten çok önemli çünkü bazı antropologlar bileşenlerden alet yapma yeteneğinin insan beyninin evriminde önemli bir adım olduğunu kabul ediyor. Bu fikir önyargılı bir fikirdir.
Bu yeni edinilmiş yetenek, kargaların, insanlar veya maymunlar gibi aynı bilişsel yetenekleri paylaştığını göstermezken, problem çözme mekanizmalarına ışık tutmaktadır. Araştırmacılar bu tür süreçlerin daha önce karşılaşmadıkları problemlere yaratıcı çözümler üretebilen yapay zekalı robotlara temel oluşturabileceğini söylüyor.
Kaynak: gercekbilim.com