Kahve Posası, Çimento Güçlendirmek İçin Kullanılabilir

Yeni bir araştırmaya göre, kahve posasının işlenip karışıma eklenmesiyle %30 daha güçlü bir çimento elde etmek mümkün.

Kahve posası veya kahve telvesi nedir?

Kahve posasının ne olduğunu doğru tanımlamakta fayda var. Günümüzde yaygın şekilde kullanılan “çözülebilir kahve” ürünleri kullanıldığında, geriye herhangi bir posa kalmaz. Bunun sebebi, çözülebilir kahve ürünlerinin, endüstriyel olarak hazırlanan kahve içeceklerinin suyunun uçurulmasıyla elde edilmesi.

Türk kahvesi ve filtre kahve gibi ürünlerde ise, farklı kalınlıkta öğütülmüş kahve çekirdekleri kullanılır. Kahve hazırlandıktan sonra geriye kalan kullanılmış kahveye, telve veya posa denir.

Bir grup araştırmacı, bu önemli atık kaynağı için yararlı bir kullanım alanı bulmuşa benziyor.

Kahve telvesine bir kullanım alanı bulmak neden önemli?

Her yıl dünya genelinde 10 milyar kilogram kadar kahve telvesi (posası) ortaya çıkıyor. Bunların çoğu herhangi bir ayrıştırmaya tabi tutulmadan çöplüklere gidiyor.

RMIT Üniversitesi’nde Mühendis olan Rajeev Roychand, “Organik atıkların atılması, yüksek miktarda metan ve karbon dioksit gibi sera gazı emisyonlarına neden olduğu için önemli bir çevre sorunu. Tüm bu emisyonlar iklim değişikliğine de katkıda bulunuyor” diye konuştu.

Öte yandan inşaat sektörünün küresel olarak hızla büyüdüğü düşünüldüğünde, beton ihtiyacı da hızla artıyor. Betonun önemli miktarda kaynağa ihtiyaç duyan bir ürün olması sebebiyle bu durum da bir dizi çevresel soruna yol açıyor.

Yine RMIT Üniversitesi’nde Mühendis olan Jie Li, “İnşaat sektörünün hızla artan taleplerini karşılamak için dünya çapında doğal kumun genellikle nehir yataklarından ve kıyılarından sürekli olarak çıkarılmasının da çevre üzerinde büyük bir etkisi var.

Kaynakların sınırlı olması ve kum madenciliğinin çevresel etkileri nedeniyle, sürdürülebilir bir kum tedarikinin sağlanmasında birtakım zorluklar var. Döngüsel ekonomi yaklaşımıyla organik atıkları çöp sahalarından uzak tutabilir ve kum gibi doğal kaynaklarımızı daha iyi koruyabiliriz” diye konuştu.

Kahve telvesi betonda nasıl kullanılıyor?

Kahve telvesi gibi organik ürünler, yapı malzemesinin mukavemetini zayıflatan kimyasallar açığa çıkardığı için betona doğrudan eklenemiyor. Ekip bu amaçla düşük enerji seviyeleri kullanarak kahve atıklarını oksijenden mahrum bırakırken 350°C’nin üzerinde ısıttı.

Bu işlem, piroliz olarak biliniyor. İşlem organik molekülleri parçalayarak, biyokömür adı verilen gözenekli, karbon bakımından zengin bir odun kömürü ortaya çıkarıyor. Meydana gelen “kömür”, çeşitli bağlar kurarak çimento yapısına dahil olabiliyor.

Araştırmacılar bu yolla elde ettikleri çimento ürünlerinin uzun vadeli dayanıklılığını hala değerlendirmeleri gerektiğinin altını çiziyor. Bu aşamada kahve içeren çimentonun donma/çözülme döngüleri, su emilimi, aşınmalar ve daha birçok stres faktörü altında nasıl performans gösterdiği test ediliyor.

Ekip ayrıca ahşap, gıda atıkları ve tarımsal atıklar da dahil olmak üzere diğer organik atık kaynaklarından biyokömür oluşturmak için de çalışıyor.

RMIT mühendisi Shannon Kilmartin-Lynch, “Araştırmamız henüz erken aşamalarda, ancak bu heyecan verici bulgular çöp sahasına giden organik atık miktarını büyük ölçüde azaltmak için yenilikçi bir yol sunuyor” diyor.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Journal of Cleaner Production dergisinde yayınlandı.

KAYNAK:gıdahattı
FOTOĞRAF:tarifinisevdim
Bu Yazıyı Paylaşın