Yale Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, eş zamanlı şekilde bir tartışma yürüten iki insanın beyinlerine bakmanın yeni bir yolunu bulmuşlar. Araştırmacıların keşfettiği şey ise, kendini siyasi ve sosyal konular hakkında tartışırken bulan hiç kimseye şaşırtıcı gelmeyecektir.
İki insan aynı fikirde olduğunda bu kişilerin beyinleri, beynin duyusal alanlarına odaklanan sakin bir faaliyet senkronu sergiliyor. Fakat aynı fikirde olmadıkları zaman; bireylerin her biri diğerinin görüşüne karşı çıkarken, beynin daha yüksek bilişsel işlevlerle ilişkili diğer pek çok bölgesi seferber oluyor.
Karşılaştırmalı tıp, sinirbilim ve psikoloji profesörü, kıdemli yazar Joy Hirsch şöyle aktarıyor: “Beynimizin tamamı, sosyal bir işleme ağı. Fakat aynı fikirde olmamak, aynı fikirde olmaya kıyasla çok daha fazla beyin kaynağına mal oluyor.”
Yapılan deneyde görüldüğü üzere insanlar mutabık olduklarında, beyin ahenkli bir faaliyet sergilemiş ve bu faaliyet, beynin görsel sistem gibi duyusal alanlarına yoğunlaşma eğilimi göstermiş; muhtemelen, partnerden gelen sosyal ipuçlarına cevaben… Fakat ihtilaf sırasında, beynin bu bölgelerindeki faaliyetler azalmış. Bu esnada, beyindeki daha yüksek seviyeden yürütücü işlevlere ev sahipliği yapan frontal loblarda faaliyet artışı görülmüş.