Maryland Üniversitesi’nden bilim insanları , ısındığında kendini soğutan, soğuduğunda ise kendini ısıtabilen vücut sıcaklığına duyarlı bir kumaş üretti. Düşünün spor yaparken ısındınız ve terlediniz işte bu kumaş kızılötesi radyasyonu geçirerek ısıyı salıyor ve sizi serinletiyor, tam tersi soğuk ve kuru hissediyorsanız kumaş ısıyı hapsederek sizi ısıtıyor.
Kumaş iki sentetik iplikçikten oluşan özel tasarlanmış bir malzemelerden üretildi. Bu malzemelerden biri suyu absorblarken, diğeri itiyor. Bu iplikler karbon nanotüplerle kaplı ve her fiber sıcaklık değişimine bağlı olarak büzülüp, genişliyor.
Örneğin malzeme ısındığında ve ıslandığında, iplikler bükülerek sıkılıyor. Bu proses nanotüp kaplamayı aktif hale getirerek, ısının geçmesine imkan veriyor aynı derimizdeki gözenekler gibi açılmasını sağlıyor. Tam tersi üşüdüğünüzde mekanizma bloke olarak ısıyı hapsederek cildinizin ısınmasına yardımcı oluyor. Araştırma Science dergisinde yayınlandı.
“Bu kumaş farklı ortamlardaki vücut sıcaklık değişimlerinin yönünü algılıyor. Sanki sıcaklık ve nem değişimlerini kavrayan bir anten gibi davranıyor,” diyor YuHuang Wang.
Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar daha önce 2017’de benzer bir kumaş üretmişti fakat bu kumaşta etkiyi hissetmek için ters çevirmek gerekiyordu.
Özellikle sporcular, çocuklar , engelliler ve yaşlılar için ilk aşamada uygun görülen bu konforlu kumaşın henüz tüm kullanıcı testleri bitmedi. Yine de ekip kumaş için normal bir kumaş hissi verdiğini dile getiriyor.
Wang ürünün birkaç içinde üretime girebileceğini ifade ediyor. Eğer ürün normal kumaşlar gibi boyanıp, yıkanabilirse kullanıcılar için daha çekici hale gelebilir. Yazı bekleyelim bakalım…
Kaynak: gercekbilim.com-Oğuz Sezgin