İnsan Vücudu Düzenli Öğünlerin Saatini Tahmin Ediyor

Yeni araştırmada, Surrey Üniversitesi’ndeki bilim insanları, insan sirkadiyen sisteminin büyük öğünler beklediği hipotezini test ettiler.

Sirkadiyen ritimler/sistemler, 24 saatlik bir döngüyü takip eden ve genellikle aydınlık ve karanlık döngüler gibi çevresel sinyallerle senkronize olan metabolik dahil olmak üzere fizyolojik değişiklikler olarak tanımlanıyor.

Bu alandaki önceki çalışmalar, hayvan kontrollerine odaklanmıştı ve şimdiye kadar insan fizyolojisinin yemek zamanlarını ve yiyecek mevcudiyetini tahmin edip edemeyeceği belirlenememişti.

Çalışmanın yazarı Surrey Üniversitesi’nden Profesör Jonathan Johnston, “Genellikle her gün aynı saatlerde acıkıyoruz, ancak biyolojimizin yemek zamanlarını ne ölçüde tahmin edebileceği bilinmiyor” diyor.

“Metabolik ritimlerin yemek kalıplarıyla uyumlu olması ve öğünlerin düzenliliğinin, vücudumuzun bunlarla başa çıkmak için en iyi şekilde adapte olduğu zamanda yemek yememizi sağlaması mümkün.” diye ekliyor.

Daha fazla bilgi edinmek için 24 erkek katılımcı, sıkı uyku-uyanıklık programları, aydınlık-karanlık döngülerine maruz kalma ve gıda alımı ile sekiz günlük bir laboratuvar çalışmasına katıldı.

Altı gün boyunca, 12 katılımcı uyanma dönemi boyunca saatte bir küçük öğünler tüketirken, geri kalan katılımcılar günde iki büyük öğün (uyandıktan 7.5 ve 14.5 saat sonra) tüketti.

Sirkadiyen ritim insan hayatında belirleyici

Altı gün sonra, tüm katılımcılar 37 saat boyunca aynı beslenme programına tabi tutuldu ve içsel sirkadiyen ritimleri ortaya çıkardığı bilinen bir prosedürle saatte bir küçük öğünler aldı.

Çalışma sırasında her 15 dakikada bir glikoz ölçümü yapıldı ve çalışmanın ilk aşamasında ikinci, dördüncü ve altıncı günlerde saat başı ve son 37 saat boyunca saatlik açlık seviyeleri ölçüldü.

Yazarlar, küçük öğün grubundaki katılımcıların glikoz konsantrasyonunun uyandıktan sonra arttığını ve son yemekten sonra düşene kadar gün boyunca yüksek kaldığını buldular.

Bununla birlikte, daha önce iki büyük öğün almış olanlarda, beklenen büyük öğünden önce glikoz seviyeleri düşmeye başlarken, her zaman saatte bir küçük öğünler tüketen katılımcılar için, glikoz seviyeleri daha önce görüldüğü gibi yükselmeye devam etti.

KAYNAK:gıdahattı
FOTOĞRAF:SWIFT FIT
Bu Yazıyı Paylaşın