Hükümetlerin Paris Anlaşması’na uymamaya devam etmesi durumda, günümüzde doğan çocuklar hastalıklarla dolu, kötü beslenmiş bir dünyada büyüyecek.
Lancet tarafından bu yıl yayınlanan Countdown on Health and Climate Change raporuna göre, sera gazı emisyonlarını azaltmak için sert önlemler alınmadığı sürece, bugün doğan çocuklar, sağlıklarını ve refahlarını her açıdan tehdit eden bir dünyada büyüyecek. Rapor, Paris Anlaşması hedeflerine ulaşma yolunda ilerlemeyi ölçmek için 41 temel göstergeyi kullanıyor ve bu yılki raporda başarısızlık yolunda bir gezegen ortaya çıkıyor.
Bu durumdan en çok etkilenen çocuklar olacak. Gelişimini tamamlayamamış mahsüller, çocukların düzgün beslenememesine sebep olacak. Şu an bile temel gıda maddelerinin yetişme koşulları geçmişe göre daha elverişsiz, mahsüller ise daha az besleyici durumda.
Araştırmanın baş yazarı Nick Watts ekibinin mısır, soya, pirinç ve buğdayı takip ettiğini ve “bu temel mahsuller için verim potansiyelinin şimdiden yüzde 6’ya düşüş gösterdiğini” söylüyor.
Daha fazla çocuk, daha sıcak havalar nedeniyle artan bakterileryüzünden hastalanacak. Raporda verilen örneklerden biri olan Vibrio, ishal vakalarından çoğuna neden olan ve sıcak denizlerde çoğalan alg çiçeklerinden beslenen bir bakteri. Dang, kolera ve kene kaynaklı ensefalit de daha fazla yayılma yolunda.
Çocuk sağlığı, fosil yakıt kullanımı ve ısınma sıcaklıkları nedeniyle düşük hava kalitesi nedeniyle de tehdit altında. Zehirli hava akciğer, sağlık ve beyin gelişimini engeller ve erken ölümlerle bağlantılıdır.
Çocuklar yetişkin olduklarında, şu anda Avustralya, Kaliforniya, Sibirya ve Amazonları tahrip eden orman yangınları gibi daha aşırı hava olaylarıyla karşılaşacaklar. Çin ve Hindistan’da da normalden daha fazla orman yangını yaşanıyor.
Isı dalgaları da başka bir sorun, 2018 rekordaki en sıcak dördüncü yıl oldu. Bu özellikle sıcaklığa bağlı hastalıklara duyarlı bebekler ve yaşlılar için zor ve dış mekan çalışanlarının işlerini yapmalarını önlüyor:
“Geçen yılın uzun süren sıcak dalgaları arasında, ABD’nin güney kesimlerinde açık hava tarım ve inşaat işçileri en sıcak aydaki potansiyel gün ışığı saatlerinin yüzde 20’sini kaybetti.”
Sadece gelecek kuşakların değil, aynı zamanda doğmuş çocukların sağlığını korumak için acil önlemlerin alınması gerektiği açık. Bu çocukların birçoğu iklim protestoları yaparak acil eylem çağrısında bulunuyor, ancak Paris Anlaşması hedeflerinin mümkün olan en kısa sürede karşılanmasını sağlamak için siyasi eylemde bulunma yetkisi yetişkinlerin elinde.