Genital bölgede siğile yol açan ve tedavi edilmezse rahim ağzı kanserine neden olan insan papilloma virüsü kısaca HPV, çok genç yaşta olunan aşıyla önlenebilir.
İskoçya’nın Edinburgh Üniversitesi’nde yürütülen araştırmaya göre, genç yaşta HPV aşısı olan kadınların rahim hastalıklarına yakalanma oranı önemli oranda düşüyor.
138 bin 700 kadın üzerindeki araştırmaya göre genç kızlıklarında aşı olan kadınlarda rahim kanserine neden olan üçüncü derece ve daha ileri anormal hücre yapılanması CIN, aşısız kadınlara göre yüzde 89 daha az oldu. İkinci derecede bu oran sadece yüzde 88’e düşerken, birince derecede ise yüzde 79 oldu. İkinci ve üçüncü derecede tedavi ancak ameliyatlar mümkün olabiliyor.
Uzmanlar üç dozda yapılan aşının 12-13 yaşlarında uygulanmasının önemine dikkat çekti. Zira bu yaşlarda aşının etkinliği yüzde 86 olurken, mesela 17 yaşında aşı olanlarda bu oran yüzde 51’e düştü.
Herhangi bir belirti göstermeyebilen HPV, genelde kendi kendine yok oluyor. Ancak kadınlar arasında görülen dördüncü kanser türü olan rahim ağzı kanserine de bu virüs neden oluyor. HPV, erkeklerde de farklı kanser türlerine neden olabiliyor.
Ailelerse erken yaşlarda çocuklarını cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korumayı genelde akıllarına getirmiyor. Bu nedenle aşı oranları düşük kalıyor.
Dünya Sağlık Örgütü 2018’de dünya çapında 570 bin yeni rahim ağzı kanseri vakası görüldüğünü açıkladı. Rahim ağzı kanserlerinin yüzde 90’ı özellikle orta ve düşük gelirli ülkelerde ölümle sonuçlanıyor. Örgüt ve kanser uzmanları HPV aşısının çok önemli olduğu konusunda uyarıyor.