Sorunlu horlamanın tedavi edilmesinin gece yaşanan mide yanmasını, öksürüğü ve hırıltılı solunumu da azaltabileceği bir araştırmada öne sürüldü.
Çalışmada, tıkayıcı uyku apnesinden (obstructive sleep apnoea/OSA) mustarip kişilere yardımcı olmak için kullanılan sürekli pozitif hava yolu basıncı (continuous positive airway pressure/CPAP) makinelerinin ek faydaları incelendi.
Bu makineler, uyurken takılan bir maskeye bağlı bir tüp aracılığıyla kullanan kişinin üst solunum yoluna hava üfleyerek çalışıyor.
OSA’dan mustarip kişiler genellikle yüksek sesle horlar, uyurken solunumları durup başlar ve gece boyunca birkaç kez uyanabilir.
Bu durum yorgunluğa ve yüksek tansiyon, felç, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskinin artmasına neden olabilir.
İzlandalı araştırmacılar, orta ila şiddetli OSA tanısı konan 822 hastanın dahil olduğu İzlanda Uyku Apnesi Kohort çalışmasının verilerini inceledi. CPAP tedavisine başlamadan önce uykuyla ilgili anketleri yanıtlayan hastalar, iki yıl sonra tekrar incelendi.
Reykjavik’teki İzlanda Ulusal Üniversite Hastanesi’nden olan ekip, makineleri düzenli kullanan kişilerin gece boyunca mide yanması yaşama ihtimalinin makineleri az kullanan ya da hiç kullanmayanlara kıyasla yaklaşık yüzde 42 daha düşük olduğunu tespit etti.
CPAP makinelerini kullanan kişilerde reflüdeki bu azalma sonucu balgamlı sabah öksürüğü riskinde 4 kattan fazla azalma ve kronik bronşit riskinde de neredeyse 4 kat azalma görüldü.
Makineleri düzenli kullanan katılımcıların hırıltılı solunumdan mustarip olma ihtimali de daha düşüktü. Veriler, bunun gece reflüsündeki azalmadan kaynaklanmaktan ziyade tedavinin doğrudan bir sonucu olduğuna işaret ediyor.
Araştırmayı yöneten Profesör Thorarinn Gislason “Tıkayıcı uyku apnesi olan kişilerde geceleri düzenli olarak mide yanması görülme olasılığı üç kat daha yüksek. Öksürük ve hırıltılı solunum gibi solunum semptomları da daha yaygındır” diyor.
“Tıkayıcı uyku apnesi yaygın bir rahatsızlık ve teşhis ve tedavide iyi yöntemlerimiz olmasına rağmen pek çok kişi bu sorunu yaşadığının farkına varmıyor.”
“Horlama, sık sık uyanma ve gündüz yorgunluğu OSA’nın bilinen belirtilerinden.”
“Bu çalışma, olağan tedavilerle düzelmeyen öksürük ve hırıltılı solunumun ve gece reflüsünün de CPAP tedavisi gerektirebilecek OSA’nın muhtemel belirtileri olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret ediyor.
Bulgular ERJ Open Research adlı bilimsel dergide yayımlandı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news
Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin
© The Independent