IoT yani nesnelerin interneti adı verilen teknoloji sayesinde milyarlarca cihazın internete bağlanması bekleniyor. Fakat bu teknolojide tek sınır bataryadır,ne kadar küçük ve ucuz olduğu önemlidir. İşte yeni geliştirilen kağıt inceliğindeki bluetooth çipi tümüyle pilsiz olduğundan bu probleme çözüm getiriyor. Wiliot tarafından geliştirilen bu pul büyüklüğündeki çip; Wi-Fi,Bluetooth, cep telefonu sinyallerini kullanarak havadan elektrik elde ederek, Bluetoothlu Arm işlemciye enerji sağlıyor. Böylece çeşitli sensörlere bağlanabiliyor.
Wiliot dediğine göre, bu tasarım pil içermediğinden, çok daha ucuz ve nerdeyse her şeye monte edilebiliyor. Şirket bu teknolojinin kullanılması için birkaç potansiyel kullanım alanı belirledi. Örneğin, bu sayede müşteri bir ürünün orijinal kullanma kılavuzunun dijitaline ulaşabilir ya da bu giysilere takılarak bir çamaşır makinesi için gerekli talimatları aktarabilir.
Aslında bu teknoloji sensörlerle birleştirildiğinde enteresan olasılıklara kucak açıyor. Mesela tedarik zincirine eklenerek nesneleri takip etmeye, sıcaklık sensörüyle içeceklerin sıcak mı soğuk mu olduğunu gösterebilirsiniz. Ayrıca bir yiyecek kabına konacak basınç dedektörü, kabın boş olup olmadığını belirleyerek otomatik olarak yeniden sipariş verebilir. Böylece akıllı buzdolapları gerçekten zeki olabilir.
30 milyon dolar finans alan Wiliot, Amazon ve Samsung’u yatırımcı olarak kabul ediyor. Sensör etiketleri 2020’den önce piyasaya sürülecek ve 2020’de herkesin imkanına sunulacak.
Kaynak: gercekbilim.com-Oğuz Sezgin