Sağlık Bakanlığı, Kamu Sağlık Hizmetleri Fiyat Tarifesi’ne uyguladığı zam ile gündeme geldi. Yeni fiyat tarifesinin açıklanmasının ardından tepkiler büyürken herhangi bir sigortaya sahip olmayan yurttaşın ise sağlık hizmetinden faydalanabilmesi için uygulanan zammın ardından daha da güç bir hale geldi.
Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi ile sosyal güvencesi olmayanlar, prim borcunu ödemeyenler, milletvekilleri ve turistler kamu hastanelerinden zamlı ücretler üzerinden muayene olacak. Bakanlığın yayınladığı yeni tarife ile birlikte SGK primlerini ödeyemeyen yurttaşların herhangi bir hekime muayene olabilmesi için ödemesi gereken ücret 50 lira olarak belirlendi.
“Ücretlere yüzde yüzden fazla zam yapıldı!”
Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı zammın ardından konu ile ilgili RedHaber’e konuşan SES (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası) Genel Sekreteri Pınar İçel sağlık hizmetlerinin ücretsiz olmadığı gibi giderek daha da pahalılaştığını belirterek, “Kamu Sağlık Hizmetleri fiyat tarifesine göre muayene ücretlerine yüzde 100’den fazla zam yapıldı. Sağlık güvencesi olmayan ve GSS’ye borcu olan 4.2 milyon insan devlet hastanelerinde muayene olmak için 50 TL ödeyecek.” dedi.
Artışların farklı alanlara da yansayacağını ifade eden İçel, “Bu artışlar, özel hastanelerden hizmet almak isteyen SGK kapsamında olanların ödeyecekleri ilave ücretlere de aynı oranda yansıyor.” dedi.
“Sağlık hizmetlerine ulaşım neredeyse imkansız hale getiriliyor”
İçel şöyle devam etti: “Şehir hastaneleriyle sağlıkta çağ atladıklarını iddia edenler, sağlıkta devrim yaptık diye miting alanlarından bağıranlar vatandaşın cebinden elini çekmemek konusunda ısrarcı. Tamamen parasız olması gereken sağlık hizmetlerine ulaşım neredeyse imkansız hale getiriliyor.
“Sağlıkta olmasa da sertifikalı gericilik döneminde çağ atladılar!”
Sağlıkta piyasacılığı gericilikle destekleyen hükümet, geleneksel ve alternatif tıp adlı şarlatanlıkların listesini de giderek uzatıyor. Hacamat, homeopati gibi uygulamaların yanına yine yeni güncellemeyle refleksoloji ve müzik terapisini de eklediler. Sağlıkta olmasa da sertifikalı gericilik döneminde çağ atladılar.”
Kaynak: r-komplex.org