Haftada bir gün fazladan 2 saat çalışanların felç geçirme oranının uzun saatler çalışmayanlara göre 3 kat fazla olduğu kaydedildi.
Çalışma kültürünün kişilerin kalp ve damar sağlığına etkisini inceleyen bilim insanları, yılda en az 50 gün 10 saat ve üzeri çalışanların felç geçirme oranının daha yüksek olduğunu buldu.
Kronik olarak 10 yıl ve üzerinde daha uzun saatler çalışanların yüzde 45’lik bir oranla bu riskle daha çok karşı karşıya olduğu belirtildi.
Fransa Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Enstitüsü’nden (Inserm) çalışmanın baş yazarı Dr. Alexis Descatha, “Bir klinisyen olarak, hastalarıma daha verimli çalışmalarını tavsiye ediyorum ve kendim de bu öneriye uymaya çalışıyorum” dedi.
Araştırma kapsamında 2002’den beri düzenli olarak takip edilen 18-69 yaş arası 143 bin 592 kişiye yaşam tarzı anketleri düzenlendi ve bunlarla röportaj yapıldı.
Türkiye, Avrupa’da haftalık çalışma saatinin en uzun olduğu ülke
Araştırmaya göre, İngiltere’de kişiler haftada ortalama 42 saat, Fransa, İtalya ve Belçika’da 39 saat ve Danimarka’da 37 saat çalışıyor.
OECD’nin 2018’te yayımladığı verilere göreyse, Türkiye haftada ortalama 47,7 saat ile Avrupa ülkeleri arasında çalışma saatinin en uzun olduğu ülkeler sıralamasında birinci.
Fransa’da mesai saati dışında e-mail yok
Fransa’da çalışanların bazı özel haklara sahip olduğu da biliniyor. Buna göre şirketler, çalışma saatleri dışında çalışanlarının e-maillere cevap vermesi ve diğer işlerle uğraşmasını talep edemiyor.
Stroke adlı bilimsel yayında yer alan çalışmada, katılımcıların yüzde 29’unun uzun saatler çalışan kapsamına girdiği, yüzde 10’unun kronik şekilde uzun saatler çalıştığı ve araştırma başladığından bu yana yaşanan bin 224 felç vakası bulunduğu belirtildi.
Araştırmanın sürpriz bulgularından birine göre, fazladan çalışmaya bağlı artan felç geçirme riski 50 yaş altı çalışanlarda daha yüksek.
Dr. Descatha, “Bu beklenmedik bir sonuç ve bu fenomen üzerine daha fazla çalışma yapılması gerekiyor” dedi.