Birleşik Krallık’ın önde gelen eğitim ve araştırma kurumlarından Cambridge Üniversitesi’nin liderliğindeki bilim insanları, jambon gibi işlenmiş etlerin tip 2 diyabet riskini önemli ölçüde artırdığını keşfetti.
Saygın tıp dergisi The Lancet’e bağlı Diabetes & Endocrinology’de yayımlanan araştırma makalesine göre günde sadece iki dilim jambon tüketmek bile diyabet riskini yükseltiyor.
Araştırmacılar, diyabet ile obeziteyi takip etmeyi amaçlayan ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen InterConnect projesi kapsamında dünyanın dört bir yanından 1,9 milyon katılımcının sağlık verilerini analiz etti.
Analiz sonucunda düzenli olarak işlenmemiş kırmızı et tüketenlerde (günde yaklaşık 100 gram) diyabet riskinin yüzde 10 oranında arttığı ortaya çıktı.
Ve her gün 50 gram işlenmiş et yemenin de (yaklaşık olarak iki dilim jambona denk geliyor) diyabet riskini yaklaşık yüzde 15 artırdığı anlaşıldı.
Cambridge’de epidemiyoloji profesörü ve çalışmanın başyazarı Nita Forouhi, “Araştırmamız, işlenmiş et ve işlenmemiş kırmızı et yemekle gelecekte tip 2 diyabet riskinin daha yüksek olması arasındaki ilişkiye dair bugüne kadarki en kapsamlı veriyi sağlıyor” dedi:
“Bulgular, tip 2 diyabet vakalarını azaltmak için işlenmiş et ve işlenmemiş kırmızı et tüketimini sınırlama önerilerini destekliyor.”
Çalışmada, “et tüketimini tip 2 diyabetin gelişimiyle ilişkilendiren temel mekanizmaların henüz tam anlamıyla belirlenmediği” ifade edilirken, belirli et türlerinin tüketilmesinin insülin duyarlılığını veya bağırsak biyomunu bozarak tip 2 diyabete yol açtığı öne sürülüyor.
Yine de araştırmacılar, aradaki bağlantının daha iyi anlaşılabilmesi için ileri düzeyde çalışmalar yapılması gerektiğini hatırlatıyor.
Tip 2 diyabet nedir?
Halk arasında şeker hastalığı diye de bilinen diyabet, kandaki glukoz (şeker) seviyesinin normalin üzerine çıkması anlamına geliyor.
Şeker hastalığının birçok türü olmakla beraber en çok bilinenler tip 1 ve tip 2 diyabetten oluşuyor.
Vücudun insülin üretemediği Tip 1 diyabetin aksine, Tip 2 diyabette vücut ya insülinin etkilerine direniyor ya da normal glikoz seviyelerini korumak için yeterli insülin üretmiyor.
Tip 1 diyabet vücudun bağışıklık sisteminin yanlışlıkla pankreastaki insülin üreten beta hücrelerine saldırıp onları yok ettiği bir otoimmün rahatsızlık olarak değerlendiriliyor.
Tip 2 diyabet ise esasen vücudun hücrelerinin insüline etkili bir şekilde yanıt vermediği “insülin direncinden” kaynaklanıyor. Burada pankreas insülin talebini zamanla karşılayamaz hale geliyor ve bu da kan şekerini yükseltiyor.
Tip 2 diyabet genellikle obezite, fiziksel hareketsizlik ve kötü beslenme gibi yaşam tarzı faktörleriyle ilişkilendiriliyor, ancak genetiğin de rol oynadığı biliniyor.