Kuş yaşamının yok edilmesine dair şimdiye kadarki en ürkütücü tabloyu çizen Dünya Kuşlarının Durumu Raporu yayımlandı. Rapora göre, dünyadaki kuş türlerinin neredeyse yarısı yok oldu. BirdLife International tarafından 4 yılda 1 yayımlanan raporda, “Tarımın yaygınlaşması ve yoğunlaşması türlerin yüzde 73’ü üzerinde baskıya neden oluyor” denildi. Doğal kaynakların sömürülmesi, iklim krizi, altyapı projeleri, deniz kaynaklarının yoğun kullanılması, iç suların kirlenmesi, ormancılık ve istilacı türler kuş türlerini tehdit eden ana etkenler olarak belirlendi.
Raporda, “Tarlakuşları, örümcekkuşları ve kiraz kuşları gibi açık habitatların yaygın türlerinde devam eden nüfus düşüşleri ve yaşam alanlarının daralması, genel olarak doğanın bütün bileşenlerinin yok olması ve artan tarımsal kimyasal kullanımının etkisini açıkça gösteriyor” ifadeleri yer aldı.
YOK OLMA TEHDİDİ ALTINDA
Dünya genelinde kuş türlerinin yüzde 49’unun sayısı azalırken 8 kuş türünden 1’inin yok olma tehdidi altında olduğu kaydedilen raporda 1500’den bu yana en az 187 türün neslinin tükendiğinin doğrulandığı veya tükendiğine ilişkin şüphelerin olduğu belirtildi.
Raporda 1970’ten bu yana Kuzey Amerika’da 2,9 milyar ve 1980’den beri Avrupa’da 600 milyon kuşun yok edildiği kaydedildi. Her iki bölgede de kayıplar en fazla göçmen ve çiftlik kuşlarında yaşandı. BirdLife ayrıca, birçok koruma alanının kötü şartlar altında olduğunu ve şartların iyileştirilmesi için küresel bir çaba gerektiğini vurguladı.
TEHLİKE BÜYÜYECEK
Tarımda artan mekanizasyon, kimyasalların kullanımı ve arazilerin dönüştürülmesi kuşların yok olmasında büyük rol sahibi. Bu gerekçeler, çiftlik kuşlarının yüzde 57’sinin yok olmasına sebep oldu.
Raporda; orman yangınları, habitatların tahribi, iklim krizi, son yıllarda artan kuraklık ve sellerin sürmesi halinde sağlıklı bir ekosistemin temel taşı olan kuşların yok olmasının sayısız olumsuzluğu beraberinde getireceği vurgusu yapıldı.
Dünya Kuşlarının Durumu Raporu’nda şunlara dikkat çekildi:
•Her 8 kuştan biri yok olma tehdidiyle karşı karşıya.
•Dünya genelinde kuş türlerinin sayısı yüzde 49 azaldı.
•Avrupa’da 1980-2020 yıllarında tarım alanında yaşayan kuşlar yüzde 57 azaldı.
•Avrupa’da 1990-2015 yıllarında böcekçil kuşlar yüzde 13 azaldı.
•Avrupa’da 2002-2014 yıllarında dağlarda yaşayan kuşlar yüzde 10 azaldı.
•1988 yılından buyana 436 kuş türünün nesli tükenme riski bir kategori daha arttı.