Gastronomi Turizminde Yeni Hamle

Fastfood’a karşı dünyada gittikçe yaygınlaşan slowfood hareketine, gastronomi turizminde önemli beklentiler içerisinde olan kentimiz de “Kastamonu’nun Yerel Yemek Kültürünü Koruma Birliği” ile katıldı.

Birlik Başkanı Gülsen Kırbaş, oluşumla ilgili bilgi verirken, kuruluş amaçlarını İtalya’daki merkeze şu şekilde deklare ettiklerini açıkladı: “Kastamonu’nun sahip olduğu zengin doğal ve tarımsal mirasın, bunlara bağlı olarak gelişmiş olan ve tarihi çok eskiye giden beslenme alışkanlıklarının, geleneklerin, ürünlerin, yerel tatların ve mutfak kültürünün korunması, yaşatılması, tanıtılması ve Kastamonu’nun sosyal ve ekonomik gelişimi yararına değerlendirilmesi; yerel tarım ürünlerinin temizliğinin, özgünlüğünün, güvence altına alınıp gelecek nesillere aktarılması Kastamonu slowfood gönüllülerinin genel amacıdır.”

Fastfood’a karşı dünyada gittikçe yaygınlaşan slowfood hareketine, gastronomi turizminde önemli beklentiler içerisinde olan kentimiz de “Kastamonu’nun Yerel Yemek Kültürünü Koruma Birliği” ile katıldı.

Merkezi İtalya’nın Torino kentinde bulunan Dünya Slowfood (yavaş gıda) Birliği’nin önderliğinde ve örgütsel liderliğinde tüm dünyada 1989’dan beri örgütlenmekte olan ve her geçen gün pek çok ülkede yeni yerel birliklerle büyümeye devam eden Slowfood ağına Türkiye’den Kastamonu da katıldı.

Böylece, daha önce kurulmuş olan 33 yerel birlikle beraber, Türkiye’de slowfood birliklerinin sayısı  34’e ulaşmış oldu.

Fastfooda karşı gelişen slowfood hareketinin temel felsefesi, “İyi, Temiz, Adil Gıda” ilkesine dayanıyor ve dünya genelinde temiz, sağlıklı yapılan tarımı, sağlıklı ürünlerin herkese adilce ulaşmasını, gıdada tarımsal biyoçeşitliliği ve tarımsal kültürel kimliklerin sürdürülebilirliğini savunuyor.

Hareket, kişilerin demokratik ve gönüllü katılımına dayanıyor. Herhangi bir resmi organizasyon şeması yok, ancak gönüllülük bazında dünya çapında çok güçlü bağlar kuruyor. Bugün dünyada 100 bin kadar Slowfood gönüllüsü ve 2 binden fazla yerel birlik mevcut.

Slowfood hareketi ilk kez 1986 yılında Roma’nın ünlü İspanyol Meydanında bir McDonald’s dükkanı açılmasını protesto eden gazeteci Carlo Petrini’nin, protestosunu önce ülkeye, sonra da tüm dünyaya yaymasıyla ortaya çıkan, ortak kültürel ve gastronomik sürdürülebilirliği amaçlayan uluslararası bir hareket.

Kastamonu’da geçen yıl düzenlenen Gastronomi Festivali “Kastrofest” sırasında ve sonrasında iyi, temiz ve adil gıdadan yana olan ve Kastamonu’nun binlerce yıllık tarım ve gıda geleneklerini koruyarak yaşatmak isteyen bir grup gönüllü, 2019 yılının sonundan başlayarak, kuruluş için gerekli adımları attı. İtalya’daki Uluslararası Birlik merkezinin, Türkiye’deki örgütlenme çalışmaları için yetkilendirdiği isimlerden olan, gazeteci ve slowfood lideri Nedim Atilla, birkaç kez Kastamonu’ya gelerek kuruluşa mentorluk yaptı ve oluşturulan katılımcı grubu, birliğin amacı, kuruluş deklarasyonu ve bir yıllık eylem planı İtalya’ya sunuldu. Sonuçta 9 Eylül günü Kastamonu Slowfood Birliği’nin kuruluşu İtalya tarafından onaylandı.

Birliğin adı, İtalya’nın benimsediği ilkeler doğrultusunda, amacıyla örtüşecek şekilde “Kastamonu’nun Yerel Yemek Kültürünü Koruma Birliği” olarak belirlendi.

Birlik üyeleri kendi aralarında seçim yaparak Yürütme Kurulunu şu şekilde oluşturdular:

Başkan: Gülsen Kırbaş

Üyeler: Aydoğan Aydoğdu, Ayten Kızıltan, Ece Aydın, Ferhan Çelen, Latife Ergün, Mihriban Tüfekçi

Başkan Gülsen Kırbaş, birliğin kuruluşuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Son yıllarda Kastamonu’da giderek gelişmekte olan temiz ve doğal gıda bilinci, Kastamonu’nun binlerce yıllık zengin beslenme kültürünü yaşatma isteği, geçen yıl düzenlemiş olduğumuz Kastrofest ile çok güzel bir noktaya taşındı. Geniş bir kesimde Kastamonu’nun yerel tarım ürünlerinin ve mutfağının korunması, araştırılıp daha da zenginleştirilerek gelecek nesillere aktarılması bilinci güçlü bir şekilde yer etti. Bizler de uluslararası arenada çok saygın bir oluşum olan Dünya Slowfood Birliği’ne entegre olmak görevini üstlendik ve bunu gerçekleştirdik. Kuruluşumuzun tescilinin 9 Eylül gibi anlamlı bir tarihe denk gelmesi de ayrıca sevindirici.

Kuruluş amacımızı İtalya’ya şu şekilde deklare ettik: “Kastamonu’nun sahip olduğu zengin doğal ve tarımsal mirasın, bunlara bağlı olarak gelişmiş olan ve tarihi çok eskiye giden beslenme alışkanlıklarının, geleneklerin, ürünlerin, yerel tatların ve mutfak kültürünün korunması, yaşatılması, tanıtılması ve Kastamonu’nun sosyal ve ekonomik gelişimi yararına değerlendirilmesi; yerel tarım ürünlerinin temizliğinin, özgünlüğünün, güvence altına alınıp gelecek nesillere aktarılması, Kastamonu slowfood gönüllülerinin genel amacıdır.’

Bu ilkeler doğrultusunda 12 aya yayılacak olan bir dizi etkinlik takvimimizi de deklare ettik. Her ay gerçekleşecek olan etkinliklerimizi Kastamonu kamuoyuyla paylaşacağız. Kuruluşumuz, Kastamonu’ya ve ülkemize hayırlı olsun.”

Bu Yazıyı Paylaşın