Endüstriyel avcılık yapanlar, türlerini sürdürebilmek için Boğaziçi’nden geçmek zorunda olan balıkları boğarak öldürüyor. Yeniköy ve Çubuklu hattının kuzeyinde kalan alanda, gırgır tekneleri ile gerçekleştirilen balık avcılığı hakkında Medyascope’a konuşan Kuzey Ormanları Savunması (KOS) sözcüsü Başar Alipaça, “Gırgırlar balıkların bu mecburi geçişi sırasında Boğaziçi’ni bir kapan olarak kullanmakta, adeta balık sürülerini tuzağa düşürmektedirler” dedi.
KOS sözcüsü Alipaça, yuvalamak ve üremek için Karadeniz ve Marmara Denizi arasındaki tek koridor olan Boğaziçi’ni kullanan balık sürülerinin gırgır teknesi ile çevrilip toplandığını, bunun da balık soylarının tükenmesine yol açabileceğini aktardı.
“60 balık türü sayısını 4-5 türe kadar gerilettiler”
Boğaziçi’nin yüzbinlerce leylek ve yırtıcı kuşun hava göç koridoru olmasının yanı sıra, balıklar için de zorunlu ve tek deniz geçiş koridoru olduğuna dikkat çeken Alipaça, “Yıllar içinde karasal atık kaynaklı deniz kirliliği ve aşırı avlanma yüzünden 60 civarında olan balık türü sayısı 4-5 türe kadar geriledi” bilgisini verdi.
“Her yıl yüzlerce yunus ve deniz kaplumbağasını boğarak öldürüyorlar”
Balıkların yavrulaması, çoğalması ve neslini sürdürebilmesi için göç yollarını tamamlaması gerektiğine dikkat çeken Alipaça, yapılması gerekenlerle ilgili şöyle konuştu:
“Boğaziçi ve Çanakkale Boğazı derhal endüstriyel balık avcılığına kapatılmalıdır. Gırgır avcılığında derinlik sınırı 24 metreden Avrupa Birliği standardı olan 50 metreye yükseltilmelidir. Bu gırgır balıkçılığı, her yıl ağlara takılan yüzlerce yunusu, deniz kaplumbağasını da boğup öldürüyor.”
Gırgır ağları nedir?
Çevirme ağları grubunun ve tüm ağlar içinde pelajik (kıyıya yakın) balıkların avlanmasında kullanılan en etkin av araçlarıdır. Gırgır ağlarıyla, sürü oluşturan pelajik balıklar avlanmaktadır. Çalışma ilkesi balık sürüsünün çevrilip hapsedilmesine dayanmaktadır. Bu çevirme hem yatay hem de dikey yönde olduğundan verimli bir av yöntemidir. Ancak bu yöntem balıkların yuvalarını da tahrip ettiği için eleştirilmektedir.