Dünya’ya Yakın Bazı Asteroitler, Aslında Ay’ın Parçaları Olabilir

Gezegenimizin yakınında uzayda uçan 32.000’den fazla Dünya’ya yakın asteroit bulunuyor. Bu asteroitlerin kökenleri tam olarak bilinmese de bilim insanları en az birinin Ay’dan gelmiş olabileceğine inanıyor. Kamo`oalewa olarak adlandırılan asteroidin, milyonlarca yıl önce büyük bir çarpışmanın ardından Ay yüzeyinden fırlayan bir parça olduğuna inanılıyor.

Bu asteroidin Ay’ın bir parçası olabileceği ihtimali ilk olarak 2021 yılında Arizona Üniversitesi’ndeki bir ekip tarafından öne sürüldü. Yeni bir araştırma grubu, bu olayı mümkün kılabilecek bir yörünge de dahil olmak üzere bu olasılığa dair daha fazla bilgi sağladı.

Daha önce bilim insanları, Dünya’ya yakın asteroitlerin çoğunun Mars’ın yörüngesinin ötesinden geldiğine inanıyordu. Ancak Kamo`oalewa’nın Ay’ın bir parçası olma ihtimali yüksek görünüyor. Bu ihtimali kanıtlamadaki en büyük zorluk, uydumuzdan gelen parçaların Dünya’nın yerçekiminden kaçabileceğini kanıtlamak ve bu yeni çalışma da bu noktada devreye giriyor.

Yeni çalışmada belirtildiği üzere, Ay’ın parçaları yeterince hızlı fırlatılırsa Dünya’nın yerçekiminden kurtulabilir. Ay’ın geçtiğimiz birkaç milyon yıl boyunca çok sayıda meteoroidle çarpıştığını düşünürsek, bu çarpmalardan biri, bir parçanın uydudan fırlamasını ve sonunda Kamo`oalewa’ya dönüşmesini sağlamış olabilir.

Araştırmacıların Kamo`oalewa’ya Ay’ın olası bir parçası olarak bakmalarının tek nedeni, benzersiz bir yörüngeye sahip olması. Dünya’ya yakın asteroitlerin çoğunun kendilerini Dünya’ya yaklaştıran yörüngeleri olmasına rağmen, Kamo’oalewa, Güneş’in yörüngesinde dönerken çoğu zaman Dünya’ya eşlik eden bir cisim gibi gözüküyor.

Yeni araştırma, Communications Earth & Environment dergisinde yayınlanmak üzere kabul edildi ve Kamo`oalewa’nın Ay yüzeyinden fırladıktan sonra nasıl Dünya’ya yakın bir asteroit haline gelebildiğini ayrıntılarıyla ele alıyor.

KAYNAK:CHIP
Bu Yazıyı Paylaşın