Eğer hepimiz toplanıp Dünya’yı yeniden başlatsaydık; zamanı geri alıp sıcak magmanın ardından soğuyan zeminin ve dünyayı mahveden göktaşı yağmurlarının hemen sonrasına gitseydik, yaşam bu gezegende tekrar oluşur muydu? Üstelik bu yaşam zeki olur muydu?
18 Mayıs’ta PNAS bülteninde yayınlanan yeni bir makale, bu konuda bir cevap sunuyor: Yaşam, Dünya benzeri koşullar altında muhtemelen hızlı ve kolay şekilde ortaya çıkardı. Fakat zeki yaşam formları muhtemelen nadir ve geç ortaya çıkıyor. Yani, yeniden ortaya çıkamayabilirdi.
Bazı raporlar bu makalenin, gezegenimizin ötesindeki zeki yaşamın (uzaylı yaşamı ve uzaylı medeniyetleri gibi) ortaya çıkma ihtimallerine yönelik olduğunu ileri sürüyor. Fakat çalışmanın yazarı, Columbia Üniversitesi’nde gökbilimci olan David Kipping, Dünya’nın kendisine odaklanmış. Hazırladığı makale, diğer gezegenlere dair soruları cevapsız bırakıyor. Bayes çıkarımı adı verilen istatistiksel bir yöntem kullanan ve bununla eldeki bir avuç mevcut veri noktası üzerinde analiz yapan Kipping, var olduğumuz için şanslı sayılmayabileceğimiz sonucuna varmış. Fakat bunların varsayım olduğunu belirtmekte fayda var.