Dünyada Alkolden Ölenlerin Sayısı Kabul Edilemeyecek Kadar Yüksek

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Madde Bağımlılığı Büro Koordinatörü Dr. Vladimir Poznyak, 2019 yılında küresel olarak 2,6 milyon alkole bağlı ölüm gerçekleştiğini ve bu rakamın “kabul edilemeyecek kadar yüksek” olduğunu söyledi.

Poznyak ayrıca, koronavirüs pandemisi sebebiyle en son 2019 yılının verilerinin ellerinde bulunduğunu belirtti.

2019 verilerinin, alkol tüketimine bağlı ölümlerde 2010 yılına göre yüzde 2,5’lik bir düşüşe işaret ettiğini ifade eden yetkili, bu rakamın yine de çok yüksek olduğunu vurguladı.

Poznyak, biyolojik, sosyal ve bağlamsal faktörler kişinin bireysel alkol tüketme riskini şekillendirmede rol oynadığı ifade etmekle beraber, “risksiz bir alkol tüketimi seviyesi yoktur” ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bugün yayımladığı raporunda ise, Avrupa ülkelerinde 2019’da alkole bağlı ölen sayısının diğer ülkelere kıyasla daha yüksek olduğu bildirildi.

Raporda, Avrupa, 100.000’de 52,9 ile alkole bağlı ölüm oranının en yüksek olduğu bölge olurken, Afrika’nın 100.000’de 52,2’lik oranının hemen üzerinde olduğu belirtildi.

Ayrıca raporda, alkol kullanım bozukluğu oranının Amerika ve Batı Pasifik ülkelerinde de azalma eğiliminde oluğu belirtilirken, Afrika, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Asya bölgelerinde artış gözlemlendiği kaydedildi.

Yaklaşık 400 milyon kişide alkol kullanım bozukluğu olduğu vurgulanan raporda, söz konusu alkol tüketimi probleminin sindirim sistemi ve kalp-damar hastalıkları, epilepsi, kanser, yaralanmalar ve diğer sağlık sorunları riskini arttırdığının altı çizildi.

Avrupa, kişi başına ortalama 9,2 litre içki tüketirken günlük içki tüketimi konusunda başı çekerken, bu rakam dünya genelinde 5,5 litredir.

Kişi başına en yüksek alkol tüketimine sahip 10 ülkeden yedisiyse Avrupa Birliği üyesi ülkelerdir.

Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin bir parçası olarak DSÖ, özellikle gençler arasında aşırı alkol tüketimini azaltmayı amaçlamakta.

DSÖ, 2030 yılına kadar “zararlı alkol kullanımının” 2010 yılına kıyasla yüzde 20 oranında azalmasını istiyor.

2019’da 600 bin kişi uyuşturucudan yaşamını yitirdi

Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü raporunda, küresel sağlık sorunu olarak görülen uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığına ilişkin veriler ortaya kondu.

Rapora göre, 2019 ‘da yaklaşık 600.000 kişi psikoaktif uyuşturucu kullanımı nedeniyle hayatını kaybetti.

Madde kullanımına ilişkin sorunlara ilişkin tedaviye erişimin dünyanın büyük bir bölümünde önemli bir engel olmaya devam etmektedir.

Raporda incelenen ülkeler arasında katılan ülkeler arasında, tedavi alımının yüzde bir ile yüzde 35 arasında değişmekte olduğu görüldü.

Alkole tüketimine bağlı ölümlerin çoğunun erkekler arasında görüldüğü belirtilen raporda, madde kullanım bozukluğunun düşük sosyoekonomik statüdeki insanları orantısız bir şekilde etkilemekte olduğunun altı çizildi.

KAYNAK:euronews.
Bu Yazıyı Paylaşın