Satürn’ün uydularından biri olan Enceladus’u inceleyen araştırmacılar yakın zamanda yaptıkları açıklamada, insanlığın dünya dışı yaşam arayışında, kendi Güneş Sistemimizden çok da uzaklara bakmasına gerek olmayabileceğini dile getirdi. Yani yaşam, kapımızda olabilir.
Nature Communications bilim dergisindeki rapora göre, buz küre olarak bilinen Enceladus, Dünya’da ekstrem şartlarda yaşayan tek hücreli mikroorganizmalardan olan arkeler için uygun yaşam koşullarına sahip olabilir.
Araştırma ekibi, Satürn’ün uydusunda da var olduğu düşünülen methanothermococcus okinawensis adı verilen metan oluşturucu (metanojenik) arkelerin laboratuvar ortamında başarılı bir şekilde üretildiğini söyledi. Yeryüzünde, bu türden arkeler aşırı sıcak yerlerde, derin denizlerin termal çukurlarında bulunur ve karbondioksit ile hidrojen gazını metana dönüştürürler.
Metan gazının izleri daha önce Enceladus’un yüzeyindeki çatlaklardan yayılan buharda tespit edilmişti. Almanya ve Avusturya’daki araştırmacılar konu hakkında, “Enceladus’taki gayzerlerde tespit edilen metanın bir kısmının metanojenler tarafından üretilebileceği sonucuna vardık” diye belirtiyor.
Ayrıca buna benzer mikrobiyolojik canlılığa imkan tanıyacak yeterli düzeydeki hidrojenin Enceladus’un kayalık çekirdeğindeki jeokimyasal işlemlerle üretilebileceğini de düşünüyorlar.
Araştırmacılar, uydudaki koşulların metanojenik arkeleri barındırmak için uygun olup olmadığı hipotezini test etmek için harekete geçti.
Makalenin ortak yazarlarından olan Viyana Üniversitesi’nden Simon Rittmann “Tamamen laboratuar çalışmalarına dayanan veriler bunun olabileceğini gösterdi” dedi.
Fakat sonuçlara göre “bunun henüz muhtemel bir dünya dışı yaşamın kanıtı olmadığını” AFP’ye (Fransız Basın Ajansı) önemle vurguladı.
“Çalışmamız sadece mikroorganizmalar üzerine. Dünya dışı akıllı yaşama dair herhangi bir şüphe yaratmak istemem.” dedi.
Satürn, Güneş’ten uzaktaki altıncı gezegen ve Dünya ile arasında yalnızca Mars ve Jüpiter var. Ayrıca Satürn’ün birçok uydusu bulunmaktadır.
Daha önceki araştırmalar Enceladus’un buzlu yüzeyinin altında, yaşam için önemli bir bileşenlerden birisinin, bir okyanusun bulunduğunu ileri sürmüştü.
Uydunun ayrıca metan, karbondioksit ve amonyak gibi bileşenlerden oluştuğu ve gezegenin Güney Kutbunun, Dünya dışı yaşam arayışında başlıca kriterlerden biri olan hidrotermal aktiviteyi desteklediği düşünülüyor.
Araştırmacılar, Enceladus’daki metanının biyolojik olmayan, jeokimyasal süreçlerden gelmediğini söyleyebilmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtti.