Reşat Nuri Güntekin ismini duymuşsunuzdur herhalde.
“Aman tadımız kaçmasın Ali Rıza Bey” repliğinin yer aldığı “Yaprak Dökümü” romanının yazarı.
Dizisini kaçırmadan seyrettiniz, hatırlarsınız.
İşte Türk Edebiyatı’nın eşsiz kalemlerinden olan Reşat Nuri Güntekin’in “Damga” adında bir romanı var.
Bir yerinde şöyle diyor:
“Dünya, gözümde gülünç bir kargaşalıktan ibaretti.”
Bu ay itibariyle ödemeye başladığınız 2024 yılı damga vergisi de tıpkı bu romandaki ifadeyle “gülünç” bir vergi.
Paşa paşa da ödeyeceksiniz.
Artık damga vergisi mi gülünç yoksa hâlâ bunun ödeniyor olması mı gülünç bir ara düşünürsünüz.
Sırf beyanda bulunuyorsunuz diye alınan ve gözle görülemeyip kulakla duyulamayan, dille tadılamayıp burunla da koklanamayan ama “hissedilen” damga vergisinin bu yıl size kaça patlayacağına bir bakalım:
KATMA DEĞER VERGİSİ BEYANNAMESİ DAMGA VERGİSİ
1 yıl Allah’tan 12 ay olarak belirlenmiş, İdare de henüz “beyanlar 15 günde bir yapılır, o yüzden 24 tane KDV beyannamesi verilir.” yolunu keşfetmiş değil, o yüzden yılda 12 tane kdv beyannamesi veriyoruz. Beyannameniz bomboş da olsa, bu beyannameyi vermek zorundasınız ve her beyannamenin damga vergisi 308,30 TL. Çarp 12 ile: 3.699,60 TL.
Katma değer vergisi beyannamesi hesabına tevkifat kdvnin beyan edildiği 2 nolu kdv beyannamesini dahil etmiyoruz. Onu ayrıca ödersiniz.
Ama yaptığınız işe göre her ay 2 nolu kdv beyannamesi de veriyor olmanız muhtemeldir ve o zaman 3.699,60 TL. yi bir zahmet 2 ile çarpıp 7.399,20 TL ödeyeceksiniz.
MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ DAMGA VERGİSİ
İş yeriniz kiralıksa, kiralık değilse bile muhasebecinize ödeme yapıyorsanız, ödeme yapmıyorsanız bile muhasebeciniz size serbest meslek makbuzu kesiyorsa, yanınızda da işçi çalıştırıyorsanız, o muhtasar ve prim hizmet beyannamesini aylık dönemler halinde vereceksiniz. Yani yılda 12 tane de bu. Çarp 365,50 TL’yi 12 ile: 4.386,00 TL.
GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMESİ DAMGA VERGİSİ
Siz sattığınız mal ve hizmetin bedelini hiç almamış olun, 6 aylık vadeyle satmış olun, aldığınız fiyata satıp kâr etmemiş olun, ay sonunda ödenecek çek var, kredi taksitleri var, malı paraya çevirmek için zararına satmış olun, fark etmez. O geçici vergi beyannamesi 3’er aylık dönemler halinde verilecek. Ama son dönem verilmeyecek. 1-2-3. aylarda kazandığının vergisini peşin peşin 5. ayda ödeyeceksiniz. Aradaki 4. ay tahminen paranın ısısından faydalanmanız için bırakılmış. Geçici vergi beyannamesinin damga vergisi 480,20 TL. Çarp 3 ile: 1.440,60 TL.
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ DAMGA VERGİSİ
Bütün bir yıl iyisiyle kötüsüyle geçti (iyisiyle derken lafın gelişi tabii), sıra geldi yıllık gelir vergisi beyannamesini vermeye. Burada ödeyeceğiniz damga vergisi miktarı 1.sınıf ya da 2.sınıf olmanıza göre değişiyor. 1.sınıf mükellefseniz yani büyük deftere tabiyseniz tarife yüksek: 999,20 TL.
Eğer 2.sınıf mükellefseniz yani işletme defteri tutuyorsanız bu rakam biraz daha düşük: 639,10 TL.
TOPLAYALIM
Geldik ödenen damga vergisini toplamaya.
Vergi dairesine kaydınızı yaptırdığınız anda 2024 yılı içerisinde ödeyeceğiniz damga vergisi, eğer işçi çalıştırmıyorsanız en az 5.779,30 TL., en fazla 6.139,40 TL. olurken, eğer bir de işçi çalıştırıyorsanız en az 10.165,30 TL., en fazla 10.525,40 TL. oluyor.
Her ay 2 nolu kdv beyannamesi veriyorsanız bu rakam 9.478,90 TL. ile 14.225,00 TL. arasında değişiyor.
Şirketseniz kurumlar vergisi beyannamesi verdiğiniz için bu rakam 14.381,90 TL. ye kadar çıkıyor.
Yanlış okuyor değilsiniz.
Aslında ortada alınan, satılan, kazanılan, kaybedilen bir şey yokken ödeniyor bu vergi.
Nasıl ama? Dükkân iyi yere açılmış değil mi?
İŞİN ÖZETİ
İşin özetini aslında en başta yazmıştım:
“Dünya, gözümde gülünç bir kargaşalıktan ibaretti.”
Artık gerisi size kalmış:
Damga vergisi mi gülünç yoksa hâlâ bunun ödeniyor olması mı?