Yeni bir araştırmaya göre İngiltere’de yeni yürümeye başlayan çocukların aldığı kalorilerin neredeyse yarısını aşırı işlenmiş gıdalar oluşturuyor. Bu da yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde sağlıklarını kötü anlamda etkileyebilir.
Ultra işlenmiş gıdalar, hazır yemekler, tahıllar, yoğurtlar, bisküviler, sosisler, cipsler, önceden dilimlenmiş ekmek gibi yağ, şeker ve tuz oranı daha yüksek olan ve endüstriyel olarak üretilmiş ürünlerdir.
Bu gıdalara fazladan maruz kalmak, obezite, kalp-damar hastalıkları, ruh sağlığı ve kanser ile ilişkilendiriliyor.
University College London’dan araştırmacılar, ebeveynlerden çocuklarının birkaç günlük diyetlerinin haritasını çıkarmalarını istedi ve ardından tükettikleri ürünlerin süt ve sebze gibi işlenmemiş gıdalardan mı oluştuğunu veya tereyağı, yağ, peynir gibi işlenmiş gıdalardan mı ya da birçok katkı maddesi içeren ultra işlenmiş ürünler mi olduğunu analiz etti.
Buna göre iki yaşındaki çocukların gün içerisinde aldığı kalorilerin yüzde 47’sinin ultra işlenmiş gıdalardan aldığı görüldü. Bu oran çocuklar yedi yaşına geldiklerinde yüzde 59’a yükseliyor.
Çalışma yaklaşık 2.600 çocuğu kapsamakla beraber European Journal of Nutrition’da yayınlandı.
İki yaş grubundaki çocukların çoğunlukla aromalı yoğurt, yüksek lifli kahvaltılık gevrekler, tam tahıllı ekmekler yediği, yedi yaşındakilerin de puding, tatlı gevrek ve beyaz ekmek tükettiği öğrenildi.
Çalışmanın başyazarı ve UCL’de beslenme uzmanı olan Dr. Rana Conway yaptığı açıklamada, “Mevcut gıda sektöründe çocukları sağlıklı bir şekilde beslemek kolay değil,” dedi.
Conway, “Yüksek oranda işlenmiş gıdalar, ebeveynlerin çocuklarına vermek istedikleri taze meyve ve sebze gibi gıdalardan genellikle daha ucuzdur,” diye devam etti.
Araştırmacılar, yeni yürümeye başlayan çocukları aşırı işlenmiş gıda tüketimlerine göre beş gruba ayırdı. En düşük seviyede çocuklar kalorilerinin yüzde 28’ini bu kaynaklardan alırken, en yüksek seviyede bu oran yüzde 69’a çıktı.
Bununla birlikte, beş gruptaki küçük çocuklar, İngiliz hükümeti tarafından önerilen kalori alımı için yüzde 5’lik sınırdan daha fazla ilave şeker tüketmişti.
Çocuğun ilk yıllarında aşırı işlenmiş gıdalara olan bağımlılığı zaman içinde de devam ediyor.
Çalışmanın bir diğer yazarı ve UCL’de obezite doçenti olan Clare Llewellyn, “İlk yıllardaki yeme alışkanlıkları, çocukluktan yetişkinliğe kadar devam edebilecek alışkanlıkları belirleyeceği için önemlidir,” dedi.
Araştırmacılar, çocuklar arasında aşırı işlenmiş gıda alımını azaltmak için, örneğin gıda ambalajlarına uyarı etiketleri eklenmesini ve ebeveynlerin daha sağlıklı gıdaları tercih etmelerine yardımcı olmak için devlet yardımları gibi yeni politikalara ihtiyaç duyulacağını söyledi.