ABD’de yaşam, cinsellik ve zihinsel keskinlik üzerine yapılan yeni bir araştırma, huzurevinde kalmayan yaşlılarda cinsel aktivitenin bilişsel işlevleri geliştirdiği sonucuna ulaştı.
Hope College’dan Shannon Shena ve Purdue Üniversitesi’nden Hui Liub’ın liderliğinde yürütülen araştırmada cinselliğin, incelenen tüm yaş gruplarında beyin sağlığında iyileşmeyle bağlantılı olduğu görüldü.
Ancak yaş grupları arasında bazı farklılıklar da tespit edildi.
Örneğin 75 ila 90 yaşındakiler arasında cinsel ilişkinin sıklığı önemliydi. Bu grubun haftada en az bir kez seks yapmaları durumunda, 5 yıl sonra önemli ölçüde daha iyi bilişsel işlevlere sahip olduğu bulundu.
Yaşları 62 ve 74 arasında değişen yetişkinlerdeyse gelecekteki beyin sağlığı açısından en önemli faktör, cinselliğin hem fiziksel hem de duygusal açıdan kalitesiydi.
Araştırmada ayrıca cinsiyetler arasında da ilginç bir farklılık göze çarptı. Yaşlı erkeklerin bilişsel sağlığı cinsel ilişkide alınan yüksek fiziksel zevkle ilişkiliyken kadınlarda böyle bir bağlantı gözlemlenmedi.
Shena ve Luib, yaptıkları ortak açıklamada, “Genç ve yaşlı çiftlerde cinselliğin kalitesini teşvik etmek, yaşlanmayla birlikte gelen gerilemelerle mücadele etmenin bir yolu olabilir” ifadelerine yer verdi.
İki sosyolog, elde ettikleri bu bulgular için çeşitli açıklamalar da öne sürdü.
Birincisi, cinselliğin fiziksel egzersiz yönüydü. Bu da bilişsel performanstaki iyileşmenin, kardiyovasküler sağlığın artmasından kaynaklanabileceği anlamına geliyor. Diğer bir deyişle cinsellik, beyne giden kan akışını artırarak iltihabı azaltabilir.
Cinselliğin aynı zamanda stresi azalttığı biliniyor. Zira stres, beynin hafızayla ilgili bazı kısımlarındaki nöronların büyümesini önleyebiliyor.
Son olarak da cinselliğin, hafızanın gelişmesini sağlayan dopaminin salınması yoluyla bilişsel işlevi iyileştirebileceği tahmin ediliyor.
Araştırmacılar aynı zamanda, cinselliğin sadece gençlere yönelik bir aktivite olmadığını vurguluyor. Buna göre veriler, 62 yaş ve üzeri kişilerin yarısından fazlasında cinselliğin devam ettiğini gösteriyor.
Çok sayıda araştırma, yalnızlık ve sosyal izolasyonun bireylerin sonraki yıllarında bilişsel gerilemeye yol açtığını göstermişti. Ancak bu analizler çoğu zaman en mahrem sosyal aktivite türlerinden biri olan cinselliği dikkate almadı.
Hakemli bilimsel dergi The Journal of Sex Research’te yayımlanan bulgularsa cinselliği de içeren bazı sosyal aktivite türlerinin bilişsel gerilemeye karşı gerçekten de koruyucu bir role sahip olabileceğini düşündürüyor.
Araştırma makalesinde konuyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:
“Bulgularımız sağlıklı yaşlanmaya ilişkin çok yönlü bir anlayışı bağlamsallaştırmaya, bilişsel sağlığa ilişkin klinik uygulamalara ve politika kararlarına değinmeye ve özellikle bunun yaşlı yetişkinler için sıklıkla gözden kaçırılan bir alan olan cinsel yaşamla nasıl ilişkili olabileceğini belirlemeye yardımcı oluyor.”
Independent Türkçe, Science Alert, PsyPost
Derleyen: Çağla Üren