Çeke Alternatif Ödeme Sistemi

Ticarette yeni bir tahsilat yöntemi devreye giriyor. İşletmeler artık blokede bekleyen POS alacakları ile kişi ve kurumlara olan ödemelerini yapabilecek.

Piyasada tahsilatların sorunsuz gerçekleşmesi, ekonominin çarklarının sağlıklı dönebilmesinin de en önemli koşulu. Araştırmalar Türk şirketlerinin ortalama 80 gün ile dünyanın en uzun süren alacak tahsil etme süresine (DSO) sahip olduğunu gösteriyor. Üstelik, inşaat, ileri teknoloji, kağıt, ilaç ve makine sektörleri ödemelerde 3 aydan daha uzun süre bekliyor. Çek sistemi piyasada işletmelerin en sık kullandığı tahsilat yöntemleri arasında. Ancak karşılıksız çıkan çekler yıllar itibarıyla sisteme olan güvenilirliğin zedelenmesine neden oldu. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin 2017 çek raporuna göre, geçen yıl 17 milyar TL tutarında 435 bin adet çek karşılıksız çıktı. Sahaya inerek ticari müşterilerinin ihtiyaçlarını birinci elden öğrenen Yapı Kredi Bankası, piyasada nakit akışını kolaylaştıracak çek sistemine alternatif yeni bir tahsilat yöntemi geliştirildi.

BOŞLUĞU DOLDURDU

POS Avans adı verilen bu ürün sayesinde, firmalar blokede bekleyen POS alacaklarını kişi ve kurumlara olan ödemelerinde kullanabilecek. Alıcılar da kendilerine gelen bu POS Avans tutarının tamamını veya bir kısmını vade tarihini beklemeden farklı alıcılara transfer edebilecek veya nakde dönüştürebilecek. Bekleyen bakiyeleri ekonomiye kazandırarak sektördeki boşluğu doldurduklarını ifade eden Yapı Kredi Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Serkan Ülgen, “POS Avans ile blokede bekleyen POS alacakları, alternatif bir ödeme aracına dönüştürdük. Bu sayede işletmeler nakit akışını kolaylıkla yönetebilecek” dedi. Her işletmenin kredibilitesinin çek yazmaya uygun olmayabileceğini kaydeden Ülgen, “Her firma çek alamayabilir ya da alacaklıyı ikna edemeyebilir. Vadeli mal almak için ikna etmesi gerekebilir. POS Avans yapısı itibarıyla çeke çok benzeyen bir ürün. Ancak çekten farklı olarak ödeme güvencesi sayesinde çeke göre daha kuvvetli bir ürün” diye konuştu.

NAKİT AKIŞI SAĞLAR

POS’u olan ve blokeli çalışan tüm üye işyerlerinin kullanıldığı bu tahsilat sisteminde kullanıcılar, bireysel ve ticari nitelikli tüm Yapı Kredi müşterilerine ödemelerini POS Avans ile yapabilir. Türk bankacılık sektöründe bir ilk olarak hayata geçirilen bu yeniliğin dünyada da bir ilk olma özelliği taşıdığını belirten Ülgen, sistemi şöyle anlattı: “Firmaların yer aldıkları pazarlarda ticari faaliyetlerini sürdürebilmeleri adına vadeli satış yapmaları gerekiyor. Yaptıkları bu satıştan dolayı alacakları bir bakiye bulunuyor. Bu aslında hak edilen ama vadesi dolana kadar kullanılamayan bir bakiye. Öte yandan esnaf ve işletmeler için nakit akışının devam etmesi gerekiyor. Dolayısıyla vadeli satıştan kaynaklanan alacaklarından likidite yaratmaları kritik. POS Avans yeniliğimizi bu ihtiyaç doğrultusunda hayata geçirdik. Bizim esasında bu ürünle yaptığımız, bekleyen bu bakiyeyi ekonomiye kazandırmak.”

ALACAKLI, RİSK ALMIYOR

Farklı tahsilat yöntemlerinin birçoğundan daha etkili bir yöntem olduğunu söyleyen Serkan Ülgen, “Çok kolay ve risksiz. Oturduğu yerden blokeli alacağını nakde çevirip alacaklıya ödeme yapabiliyor. Alıcı göndericinin riskini almamış oluyor. Bu ticarette çok önemli. Özellikle yeni kurulan işletmelerin güven yaratması biraz zaman alabiliyor. Ama bu sistemde bankanın ödeme güvencesi olacağı için işletme sıkıntı yaşamayacak vadeli mal alımında. Sistem şu anda sadece Yapı Kredi müşterileri için kurgulandı” dedi. Türkiye’de toplam POS sayısının 3.5 milyonun üzerinde olduğunu ve Yapı Kredi’nin ise piyasada yaklaşık 550 bin POS’u bulunduğu bilgisini veren Ülgen, yaklaşık 460 bin civarında da üye işyerine sahip olduklarını ve bu işyerlerinin yarısının blokeli çalıştığı, dolayısıyla yarısının bu sistemi kullanma potansiyeli olduğunu kaydetti.

Ertesi gün parasını almak isteyen maliyetini ödüyor POS sisteminde işletmeler biriken bakiyeyi iki farklı şekilde bankalardan tahsil edebiliyor. Firmalar bulundukları sektöre bağlı olarak POS kullanımlarında blokeli ya da ertesi gün ödeme tercihinde bulunuyor. Nakit akışını kolay yönetebilenler blokeli çalışmayı tercih ediyor. Çünkü daha az komisyon ödüyor. POS’ların bir fonlama maliyeti var. Firma eğer ertesi gün parasını almak isterse bu maliyeti ödemesi gerekiyor. Üye işyeri acil ödemeye veya nakite ihtiyacı yoksa bloke süresini sıfır komisyonla bekleyebiliyor. Bu işletmenin iş potansiyeline, devir daimine, tahsilatlarına ve satış periyodlarına göre değişkenlik gösterebiliyor.

Kaynak: Sözcü Gazetesi-Mehtap Özcan Ertürk

Bu Yazıyı Paylaşın