Büyük Beyinli Kuşlar Zekâlarını Uzun Süren Çocukluk Dönemine Borçlu Olabilirler

İnsanoğlu, gençlik yılları son bulana dek yuvadan ayrılmaz. Bu durum hayvanlarda nadiren  gibi görünse de kargagiller (karga, kuzgun) ailesine mensup kuş türleri de uzun bir süre ebeveynlerinin kanatları altında yaşamaya devam ederler. Araştırmacıların bulgularına göre insanlarla paralel olarak kargaların bu kadar zeki olmaları, ilk dönemlerinde aileleriyle birlikte uzun süre kalmalarıyla alakalı olabilir.

Kargagiller büyük beyinlere sahip kuş türleridir. Zeki olmalarıyla bilinirler ama alet kullanabilme, insan yüzlerini tanıyabilme ve hatta fizik kanunlarını anlayabilme kabiliyetine sahiptirler. Daha da ileriye gidersek, bazı araştırmacılar zeka konusunda kargaların maymunlara rakip olabileceğine inanmaktadır.

İnsanlar beyinlerini geliştirmeye devam ederler; küçük yaşta anne babaları onları beslerken ve korurken bilişsel becerilerini arttırmayı sürdürürler. Max Plank Ensititüsü İnsan Tarihi bölümü’nde görevli bilişsel bilim uzmanı Natalie Uomini “Biz insanlar uzun çocukluk dönemimiz tarafından şekillendiriliriz ama bu durumda olan tek tür biz olamayız” diye belirtmektedir. Ancak insan olmayan türlerin zekasını ve  erken çocukluk döneminde ebeveynlerin etkisi üzerine çok az araştırmacı yoğunlaşmıştır.

Kuşlarda ebeveyn rolü ve zeka arasındaki bağı incelemek için Uomini ve takım arkadaşları, içerisinde 120 tane karga türü de dahil olmak üzere binlerce kuştan oluşan bir veritabanı oluşturmuşlar. Diğer kuşlara kıyasla kargagillerin tüylenme öncesi yuvada daha fazla zaman geçirdikleri ve yetişkinlik dönemi başlarına kadar ebeveynlerince beslendikleri ortaya çıkmış. Ayrıca diğer kuş türleriyle karşılaştırıldığında kargagillerin daha büyük bir beyne sahip oldukları gözlemlenmiş. Kuşların uçmak için hafif olmaları gerekir ama bir kuzgunun beyni vücut ağırlığının %2 sine denk gelmektedir. Bu oran insanlarınkiyle aynıdır.

Kuşların ne kadar zeki olduklarını doğrudan ölçmek için Uomini ve takım arkadaşları uzun yıllar Siberya alakargalarını Yeni Kaledonya karga türlerini incelemişler. İki kuş türü de uzun bir yavru  dönemine sahiptir ve zeki olmalarıyla bilinirler. Aşağıdaki videoda kargalar, kütüklerin üzerindeki deliklerden kurtçukları çıkartmak için çubukları kullanıyor ve alakargalar da yiyecek bulmacalarını çözüyor.

Araştırmacılar, genç kuşların ebeveynlerini gözlemleyerek böylesi görevleri daha çabuk yapabildiklerini bulmuşlar. Yetişkin kargalarsa yavrularını eğitmede oldukça hoşgörülülermiş ve öğrenme sürecini devam ettirmek için yiyecek stoğu sağlamaya devam etmektelermiş. Ailelerinin yanında 4 yıl boyunca yaşayan yavru kargaların – insan yaşına göre 20 yıla eşit – zorlu görevleri yerine getirmede zihinsel olarak daha becerikli olduğu bulunmuş.

Uomini’ye göre ebeveynlik konusunda insanoğluna çok fazla değer biçilmektedir ve iş zekaya geldiğinde insanoğlunun tek tür olmadığı açıktır. Kargagiller gibi hayvanlar ebeveynlik ve zeka yönünden insanlardan bağımsız şekilde evrilmişlerdir ve bu durumların sadece insanlara özgü olmadığını vurgulamaktadır.

Bu Yazıyı Paylaşın