Bütün Mavi Gözlü İnsanlar Karadenizli Tek Bir Ortak Ataya Dayanıyor

Kopenhag Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma dikkat çekici bir sonuç ortaya koydu.

Kopenhag Üniversitesi’nde gerçekleştirilen araştırmada bugünkü mavi gözlü insanların göz rengini veren mutasyonun 6 bin ila 10 bin yıl önce meydana geldiğini keşfetti.

Hücresel ve Moleküler Tıp Bölümü’nden Prof. Hans Eiberg, başta tüm insanlığın gözlerinin kahverengi olduğunu belirterek “Fakat kromozomlarımızdaki OCA2 genini etkileyen bir genetik mutasyon ‘kahverengi göz üretme yeteneğini’ tam mânâsıyla ‘kapatan’ bir ‘anahtar’ın ortaya çıkmasına neden oldu” dedi.

Bu gen, insanın saç, göz ve cildine renk veren pigment olan melaninin üretiminde rol alan P proteinini kodluyor. Bununla birlikte OCA2’ye komşu olan gende bulunan “anahtar” ise geni tamamen kapatmıyor ve yalnızca iristeki melanin üretimini kahverengi gözleri maviye dönüştürecek kadar azaltıyor. Melanin geni tamamen yok olduğu takdirde albino oluşurken bu mutasyon sadece melanin üretimini seyreltiyor ve mavi gözlü insanlar ortaya çıkıyor.

Kahverengi göz renginin yeşile dönüşümünde yalnızca iristeki melanin miktarının etkili olduğunu belirten Prof. Eiberg, mavi göz oluşumunda ise gözdeki melanin miktarında çok küçük bir farklılık olduğunu belirterek “Bundan tüm mavi gözlü kişilerin aynı ataya dayandığı sonucuna varabiliriz” dedi.

1996’da başlayan 10 yıllık genetik çalışmalarda Ürdün, Danimarka ve Türkiye gibi ülkelerdeki çeşitli mavi gözlü insanların göz renklerini kıyaslayan Prof. Eiberg ve ekibi, mavi göz rengini doğuran mutasyonun büyük olasılıkla 6 bin ila 10 bin yıl önce Neolitik dönemlerde Karadeniz bölgesinin kuzey-batı kesimlerinde meydana geldiğini belirledi.

Bu Yazıyı Paylaşın