Borcumuz da Yokmuş

Ekonomi yönetimi, öyle bir algı yaratmaya çalışıyor ki, yaşanan tüm olumsuzluklar ‘abartılıyor’ denilsin. Böyle giderse yakında sıkıntıların nedeni ‘vatandaş’ denilip işin içinden çıkılacak sanırım.

Şu bir gerçek ki Bakan Berat Albayrak hiçbir konuda inandırıcı değil. İster kızsın, ister kızmasın; ama abartıyı da kontrolden çıkarttı. Öyle bir ülke fotoğrafı çekiyor ki sanayide her şey yolunda, tarım zaten bizim işimiz, enflasyon düşüyor, faiz, lobilerin baskısıyla yükseltilmek isteniyor; TL’nin dolar karşısında herhangi bir problemi yok.

Tüm bunların bir abartı ya da dış güçlerin oyunu olduğundan bahsediyor. Hatırlayacaksınız, kısa süre önce işlerin sarpa sardığına dikkat çekerek ‘dış güçler geri gelir mi’ diye bir yazı kaleme almıştım. Ne yazık ki aynı bahaneye başvuruldu. Anlaşılan o ki, ekonomi yönetiminin bahane üretmek dışında bir çalışması kalmadı.

Son olarak da borçların abartıldığı söylendi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, borçluluk üzerinden, üstelik yalan söylenerek, kendilerinin yıpratılmaya çalışıldığı açıkladı. Kriter olarak da gelişmekte olan ülkelerin borçlarını ve dünya ortalamasını şahit gösterdi.

Dediğine göre Türkiye’de kişi başına düşen borç bin 291 dolar. Bunu nüfusa vurduğumuzda 107 milyar 153 milyon dolar çıkar. Oysa sadece tüketicilerin bankalara ve finans kesimine borcu 720 milyar TL.; yani yaklaşık 100 milyar dolar.

Ayrıca devletin resmi kaynaklardan açıkladığı 431 milyar dolar dış borcumuz var. İç borcumuzun nerelere ulaştığı konusunda ise hiç kimsenin bir fikri yok. Yani tam bir hayal dünyası yaratılıyor ve herkesin de buna inanması bekleniyor.

Hadi diyelim ki kişi başına düşen borç miktarı bin 291 dolar olsun. Bunun Türk Lirası karşılığı yaklaşık 9 bin 500 TL yapar. Çalışan nüfusunun yüzde 45’inin asgari ücret ile geçindiği ülkede, Bakan bu borcun 4 aylık maaş ettiğinin farkında mı? Üstelik kimsenin aldığı ücret geçimini sağlamaya yetmezken…

Ve dünya ile mukayese etmek ne kadar doğru? Biz dünyada bahsedilen insanların kişi başı gelirine, alım gücüne sahip miyiz? Hoş dolarla geliri olanın doların artışından endişe duyacağını düşünerek ilginç bir yaklaşıma imza atan Bakan’ın bu konuları doğru analiz etmesini beklemek ne kadar gerçekçi, onu da bilemiyorum.

Ama gözüken şu ki, yakında ‘durumunuz iyi’ denilip üste para istenirse de şaşırmayacağız. Baksanıza son açıklamaya göre borcumuz da yokmuş. Hadi hakkını teslim edelim. Borcumuz varmış ama önemli değilmiş.

Yanındaki danışmanlar nasıl bir Türkiye’den bahsediyor ya da hangi ülkenin bilgilerini aktarıyor bilemiyorum. Fakat Bakan Albayrak’ın haberi olsun. Bu ülkede 26 milyon 154 bin icra dosyası var.

Yetmedi, tüm ekonomik ülke raporlarında Türkiye’nin bir numaralı kırılganlık nedeni, çevrilmesi güçleşen özel sektör borçları. Ne yapacak ekonomi yönetimi? Vade geldiğinde hepsini üstlenip ödeyecek mi? Zaten sorun büyük, bari dalga geçmeyin; gidip ötede oynayın.

Kaynak: paraanaliz.com-Çetin Ünsalan

https://www.paraanaliz.com/2020/ekonomi/cetin-unsalan-yazdi-borcumuz-da-yokmus-50328/

Bu Yazıyı Paylaşın