Bilinçsiz Antibiyotik Kullanımı: OECD’de Antibiyotiklere Direnç Oranında Türkiye İlk Sırada

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyeleri arasında Türkiye, antibiyotiklerin hastalara en az etki ettiği ülke oldu.

OECD tarafından yayınlanan rapor, antibiyotik ilaçlara dirençte Türkiye’nin ilk sırada olduğunu ortaya koydu.

OECD raporuna göre, Türkiye’de antibiyotikli ilaçlara direnç oranı yüzde 38,8. Türkiye’nin ardından yüzde 37,7 ile Yunanistan, 35,2 ile Güney Kore geliyor.

Uzmanlara göre, basit bir soğuk algınlığı ya da grip tedavisinde bile antibiyotiklere başvurulması, geçmişte hayvan yemlerine kontrolsüz bir şekilde koruyucu olarak antibiyotik katılması gibi bilinçsiz kullanımlar, bakterilerin antibiyotik ilaçlara yönelik dirençlerinin artmasına yol açtı.

Antibiyotik direncinin artması, doğrudan antibiyotiklerin etkisinin azalmasına yol açıyor. Antibiyotiğe dirençli bakterilerin gelişmesiyle, eskisi gibi antibiyotik ilaçlarda fayda sağlanması da doğal olarak azalıyor.

OECD üyesi olmayan ülkelerde lider Hindistan

OECD raporuna göre, antibiyotiklere direnç oranı OECD içinde ortalama yüzde 17.4, AB ülkeleri içinde yüzde 17.8, G20 ülkeleri içinde ise yüzde 29.2.

Raporda, OECD dışındaki ülkelere de yer verilirken, bunlar arasında ilk sırayı antibiyotik direnç oranı yüzde 57.1 olan Hindistan aldı. Çin yüzde 43.7 ile bu klasmanda ikinci, Rusya ise yüzde 42.9 ile üçüncü sırada geliyor.

Öte yandan, antibiyotiklerin hala etkisini koruduğu ülkeler ise İzlanda, Hollanda, Norveç ve İsveç olarak sıralanıyor. Bu ülkelerden İzlanda’da antibiyotik direnci yüzde 3.5 iken, Hollanda’da yüzde 5.2, Norveç’te yüzde 5.5, İsveç’te ise yüzde 5.6 oranında.

OECD’ye göre, antibiyotiklere dirençli bakterilerin ve antimikrobiyal direncin artmasına yanlış ilaç kullanımı dışında hayvan sağlığı, besin güvenliği, göç, kentleşme ile ilgili sorunlar da etkili oluyor.

OECD raporunda,antibiotiklere dirençli bakterilerin artması yüzünden, 2015 ve 2050 yılları arasında Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya’da gerekli tedbirler alınmadığı takdirde 2.4 milyon kişinin hayatını kaybedeceği uyarısı yapılırken, kişi başına yılda 2 dolarlık bir yatırımla bu ölümlerin dörtte üçünün engellenebileceği bildirildi.

Kaynak: tr.euronews.com

Bu Yazıyı Paylaşın