Bilim Meditasyonun Beyin Yapısını Değiştirdiğini Kanıtladı

Meditasyon konusunda araştırma yapan bilim insanları bu uygulamanın sayısız yönden faydalı olduğunu ortaya koydu. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmada meditasyonun insanın beyin mimarisini tamamıyla değiştirdiğini keşfetti.

Meditasyon zihinsel eğitim sağlayarak nöronları yeniden kuruyor ve empati, dikkat artışı ve şükran duygularının oluşmasına yardımcı oluyor. Bunun yanında en önemli işlevlerinden birisi ise stresi azaltıcı etkisinin bulunması. Araştırmada kaygıyı azaltma, depresyonun başlamasını engelleme, hatta ömrü uzatma gibi etkilerinin yanında dikkat sorunları için meditasyonun etkili olduğu ortaya koyuluyor.

Almanya’da Leipzig şehrinde bulunan Max Planck Enstitüsündeki bilim insanları, Science Advances’de konuya ilişkin araştırmalarını yayınladılar ve kafalarda oluşan soru işaretlerini cevapladılar. Meditasyon için üç eğitim programı kullanmalarının ardından beyin kapasitelerini tespit edebilmek için bir dizi test yaptı. Bu testlerde stres seviyesinin hesaplanabilmesi için beynin içerisindeki elektriksel aktivite seviyesi ve hatta kortizol seviyesini ölçen bilim insanları, meditasyonun bazı alanlarda beynin yapısını değiştirdiğini keşfetti. Meditasyon yapan kişilerde anksiyete düzeyi düşerken, sosyal beceriler gelişti.

Araştırma kapsamında haftada 6 gün 30 dakika boyunca çeşitli meditasyon uygulamaları yapıldı. Üç aylık bir eğitim programının sonunda yapılan testlerde kişilerin beyin fonksiyonları incelendi ve ciddi değişimler olduğu görüldü. Eğitimde her biri farklı yetkinliklere dayanan üç eğitim programı uygulandı. Bunlardan ilki; dikkat ve iç gözlem üzerine, diğeri şükran, empati ve şefkat üzerine ya da zor duygular yönetimi şeklinde ve üçüncüsü sosyo – bilişsel, sosyo – duyuşsal yeterliliğe odaklandı.

Bu Yazıyı Paylaşın