Çin’de bulunan Hefei Teknoloji Üniversitesi ve Japonya’daki birkaç üniversite eşsiz bir duygu algılama sistemi geliştirdi. Geliştirilen sistem insan vücudunun jest ve mimiklerine göre duyguları tanıyabiliyor. EmoSense adı verilen sistem yapay zekayla çalışıyor.
Webtekno’nun haberine göre, çalışmada emeği geçen araştırmacılardan biri olan Yantong Wang, sistemin çalışma mantığını ilginç bir şekilde açıkladı. Wang ve ekip arkadaşları, yaptığımız jest ve mimiklerin kablosuz sinyalleri etkilediğini gözlemlediklerini ve bu sayede jest ve mimiklerin ortaya çıkardığı kendine özel karakteristik desenlerin duyguyu algılamak için kullanılabileceğini düşündüler. Dolayısıyla araştırmacılar fiziksel hareketleri analiz ederek duyguyu ortaya çıkarabilen bir sistem geliştirdiler.
Sistemi geliştirmeye başlayan araştırmacıların özellikle odaklanması gereken iki konu vardı: Öncelikle jest ve mimiklerin ortaya çıkardığı desenlerin nasıl bir şekilde analiz edilmeleri cevaplanmalıydı. Bundan sonra da doğru bir şekilde verileri analiz ederek duyguyu algılayabilen bir sistem geliştirmelilerdi.
Günümüzde mevcut olan diğer duygu algılama sistemleri genellikle giymek için fazlasıyla rahatsız ya da özel aletlerle çalışıyor. Ancak Wang ve ekibinin geliştirdiği yeni sistem bu sorunları ortadan kaldırıyor. Çünkü bu sistem veri madenciliği yoluyla kablosuz kanallardan gelen verileri analiz ederek ve fiziksel hareketlere dayanarak duyguları tespit etme yoluyla çalışıyor.
Sistemi geliştiren araştırmacılar EmoSense’in performansını 3360 deneyde gözlemlediler ve diğer duygu algılama araçlarıyla karşılaştırdılar. Yapılan karşılaştırmalar sonucunda yeni sistemin diğer sistemlere benzer sonuçlar verdiği ortaya çıktı. Yani pahalı ekipmanlar gerektiren onca sistem, daha kolay uygulanabilir olan yeni sistem ile aynı performansa sahip.
Tabii geliştirilen sistemin de bir eksisi bulunuyor. EmoSense elde edilen verilerin analiz edilmesi yoluyla çalışıyor. Sistemin bir veriyi analiz etmesi için başka verilerin de bulunması gerekiyor. Dolayısıyla verilerin analiz edilmesi için birçok veriye ihtiyaç duyuluyor, bu veriler de daha önce insanlardan elde edilmiş veriler oluyor. Yani verinin analiz edilmesi için daha önce birçok veri elde edilmiş olması gerekiyor.